Astazi sarbatorim Sfanta Cuvioasa Parascheva! Romanii merg in numar mare la biserica

Cuvioasa Parascheva, cunoscuta si sub numele de Paraschiva, este o sfanta venerata in Biserica Ortodoxa Romana si in alte biserici de rit oriental, sfanta patroana (ocrotitoare) a Moldovei.  Romanii merg in numar mare la biserica pe 14 octombrie si se roaga pentru alinarea suferintelor celor bolnavi sau pentru alungarea raului.

Moastele Cuvioasei Parascheva  au fost aduse la Iasi, in  1641, de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

De Sfanta Parascheva, romanii fac pomeni pentru mortii care nu si-au gasit linistea, au murit fara lumanare sau au fost ingropati fara preot.

In ziua de 14 octombrie nu se spala, calca, coase si nu se da cu matura deoarece se spune ca exista pericolul bolilor de ochi si durerilor de cap sau a aparitiei negilor la mana.

De Sfanta Parascheva nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce.

Se crede ca in apropierea sarbatorii, Sfanta Parascheva se arata in visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau in suferinte sufletesti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rau.

In aceasta sarbatoare, femeile insarcinate trebuie sa imparta bucatele lor copiilor sarmani pentru a avea o nastere fara dureri si pentru ca Sfanta sa le pazeasca copii de deochi si boala.

Daca nu poti avea copii, roaga-te cu credinta ca Sfanta Parascheva sa mijloceasca pentru tine in fata Domnului.

Sursa foto: ro.wikipedia.org