ASTEROIDUL 2014 HQ124 trece foarte aproape de Pamant

Pamantul va fi amenintat in acest weekend de un asteroid de dimensiuni impresionante. Specialistii NASA ne asigura totusi ca uriasa roca spatiala, de marimea unui stadion de fotbal, nu are nicio sansa sa loveasca planeta noastra.

Ingrijorator este insa faptul ca asteroidul, botezat 2014 HQ124, a fost observat pentru prima oara abia pe data de 23 aprilie, cu ajutorul telescopului Wide-Field Infrared Survey Explorer.

Datorita dimensiunilor sale considerabile, ateroidul a fost poreclit Bestia. Specialistii au calculat momentul in care 2014 HQ124 se va afla la cea mai mica distanta de Pamant. Duminica dimineata, la ora 05:56 GMT, asteroidul va calatori la o distanta de aproximativ 1.150.000 kilometri fata de Terra, aceasta reprezentand de trei ori distanta de la Pamant la Luna, cu o viteza de 17 ori mai mare ca viteza unui glont.

In cazul unui impact, efectele ar fi devastatoare. Ar elibera o cantitate de energie echivalenta cu cea a unei bombe cu hidrogen, adica energia ar fi masurata in megatone, nu in kilotone, cum se intampla in cazul bombelor atomice.

Potrivit NASA, aproximativ 90% dintre asteroizii mai mari de 1 kilometru in diametru au fost deja descoperiti. Cei mai mici sunt insa foarte greu de observat, doar 30% dintre ei fiind in prezent monitorizati.