Astra Giurgiu riscă excluderea din Liga I. Un jucător a recunoscut că s-a dopat

Astra Giurgiu riscă excluderea din Liga I. Alexandru Ioniță, unul dintre cei trei jucători ai formației din prima ligă acuzaţi de dopaj, alături de Kehinde Fatai și Takayuki Seto, a recunoscut procedura efectuată şi a colaborat cu Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD).

Alexandru Ioniță va beneficia de clemență din partea ANAD și ar putea scăpa cu un an de suspendare, în vreme ce Kehinde Fatai și Takayuki Seto riscă fiecare câte 4 ani de suspendare, informează Gazeta Sporturilor.

Ce prevede Articolul 62 din Legea antidoping: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor”. Trimiterea către articolul 2 cuprinde capul de acuzare care există în privința celor 3 de la Astra: „Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă”.

Astfel, LPF și FRF vor fi nevoite să o excludă pe Astra Giurgiu din Liga I, după ce decizia va fi definitivă. Dacă această decizie nu va fi pusă în aplicare, România ar fi exclusă din cupele europene, iar naționalele n-ar mai avea drept de participare la nici o competiție fiindcă, practic, LPF și FRF ar încălca protocolul semnat cu WADA și care e ratificat de UEFA și FIFA.

Alexandru Ioniță, în vârstă de 26 de ani, a colaborat cu Agenția Națională Anti-Doping pentru a se putea încadra în punctul de regulament WADA care specifică faptul că orice sportiv care recunoaște, care oferă detalii și care ușurează ancheta are parte de o reducere chiar și cu 75% a pedepsei maxime, care în acest caz prevede nu mai puțin de 4 ani de suspendare.

Sursa foto: sport