ASTRONOMII au descoperit urmele unei COLIZIUNI SPATIALE uriase din afara Sistemului Solar

Astronomii americani au descoperit urmele unei coliziuni uriase care s-a produs in apropierea unei stele indepartate, iar imaginile obtinute ar putea explica mai bine felul in care s-au format planetele telurice din Sistemul Solar, informeaza huffingtonpost.com.

Oamenii de stiinta au detectat un disc urias de deseuri spatiale in jurul unei stele tinere, denumita NGC-2547 ID8, care se afla la o distanta de 1.140 de ani-lumina de Terra, in constelatia Vela. Acel nor de deseuri spatiale s-a format atunci cand doua corpuri ceresti – asteroizi de mari dimensiuni sau protoplanete – au intrat in coliziune, in urma cu doi ani, potrivit huffingtonpost.com.

“Aceasta a fost prima detectare a unui impact planetar din afara sistemului nostru solar”, a declarat coordonatorul studiului, Huan Meng, cercetator la Universitatea Arizona din Tucson.

CITESTE SI: SATELITII GALILEO NU AU REUSIT SA ATINGA ORBITA PREVAZUTA INITIAL 

Steaua NGC-2547 ID8 are aceeeasi marime si greutate cu Soarele si are varsta de 35 milioane de ani – aceeasi varsta pe care o avea si Soarele atunci cand o serie de coliziuni similare au condus la formarea planetelor telurice din Sistemul Solar, precum Terra si Marte.

Huan Meng si colegii lui au studiat steaua NGC-2457 ID8 cu ajutorul telescopului spatial Spitzer operat de NASA si al altor instrumente de la sol. Cercetatorii au studiat acel obiect cosmic din mai 2012 pana in august 2013, cu exceptia unei pauze, intre august 2012 si ianuarie 2013, cand acea stea se afla pe directia Soarelui si nu putea fi studiata.

Atunci cand NGC-2547 ID8 a putut fi din nou urmarita in ianuarie 2013, telescopul Spitzer a detectat in spectrul infrarosu o emisie uriasa de particule de praf spatial. Acea “explozie” s-a estompat cu rapiditate in perioada urmatoare.

Modelele computerizate de evolutie astronomica sugereaza faptul ca acea emisie de praf a fost cauzata de impactul a doua corpuri telurice masive – asteroizi de mari dimensiuni sau protoplanete – si ar putea da nastere unei planete telurice, precum Terra, in zona locuibila din jurul stelei NGC-2547 ID8. Planetele gazoase uriase, precum Saturn, se formeaza mult mai departe de steaua in jurul careia orbiteaza si intr-o faza mai timpurie din viata stelei in cauza.

Coliziunea s-a produs probabil cu putin timp inainte de observatiile facute in 2012 si 2013. Ea a produs un nor urias de vapori care s-a condensat in mici sferule de silicat, care, la randul lor, s-au transformat in praf cosmic, in urma coliziunilor dintre ele.

CITESTE SI: SISTEMUL SOLAR este inconjurat de o bula de gaz fierbinte

Astfel de impacte pot fi distrugatoare sau constructive, spun oamenii de stiinta. Uneori, obiectele ceresti se distrug reciproc, asa cum pare sa fie cazul impactului din apropierea stelei NGC-2547 ID8, insa, alteori, ele pot sa se lipeasca unul de altul si sa genereze astfel un corp ceresc si mai mare, care va deveni o noua planeta.

Observatiile facute de telescopul Kepler operat de NASA sugereaza faptul ca planetele telurice reprezinta corpuri destul de obisnuite in galaxia noastra, Calea Lactee.

Sursa foto: descopera.ro