ATAC ARMAT LAS VEGAS. Cel putin 59 MORTI si 527 de RANITI! ATACUL a fost REVENDICAT! REACTIA FBI

ATAC ARMAT LAS VEGAS. Cel putin doua persoane au murit, iar peste 24 de persoane au fost ranite, luni dimineata, in timpul unui concert de muzica country din Las Vegas, la Hotelul Mandalay Bay, unde cel putin un atacator a deschis focul asupra spectatorilor, informeaza agentia de presa Reuters. Autorul ATACULUI a fost omorat de fortele de politie.

UPDATE 9Un nou bilant al victimelor atacului armat din Las Vegas indica 59 de morti si 527 de raniti, conform anuntului de ultima ora al Politiei. De asemenea, conform sefului politiei din Las Vegas, la locuinta atacatorului, din Nevada, au fost gasite inca 18 arme, in condtiile in care el avea deja 16 arme in camera de hotel din care a tras asupra multimii adunate la festivalul de muzica country.

La locuinta lui Stephen Paddock au mai fost gasite munitie si explozibili, precum si dispozitive electronice, care in prezent sunt verificate. In masina sa, politistii au gasit nitrat de amoniu. Fortele de ordine ar urma sa perchezitioneze si un al doilea imobil avand legatura cu Paddock, in nordul statului Nevada, insa acesta trebuie mai intai verificat, pentru a nu exista dispozitive – capcana.

UPDATE 8: Tatal atacatorului din Las Vegas Stephen Paddock, Patrick Benjamin Paddock, a fost la un moment dat in top 10 cei mai cautati infractori de catre FBI. Patrick Benjamin Paddock a fost cunoscut ca autor al jafurilor comise la mai multe banci in perioada anilor 1960 si 1970. In vremurile sale de glorie era unul dintre cei mai notorii criminali, noteaza jurnalistii de la The Independent.

Tatal criminalului din Las Vegas este descris de FBI ca un psihopat, “cu tendinte suicidale, inarmat si foarte periculos”. Patrick Benjamin Paddock a fost prins in 1978, dupa ce pe numele sau fusese emis un mandat de arestare ca urmare a evadarii dintr-o inchisoare din La Tuna. Se pare ca el ar fi murit in 1998.

Atacul din Las Vegas este cel mai sangeros atac in masa din istoria moderna a Statelor Unite.

UPDATE 7: Bilantul atacului armat de la Las Vegas a crescut la 58 de morti si 515 raniti, a anuntat seriful comitatului Clarck Joseph Lombardo. Conducerea hotelului din care s-a tras a anuntat ca clientii se pot intoarce in camerele lor.

In prima sa interventie de la atacul din Las Vegas (in afara unui scurt mesaj de condoleante transmis pe Twitter), presedintele american, Donald Trump, a descris atacul din noaptea de duminica spre luni ca fiind un act de “pura rautate”. A multumit politiei din Las Vegas pentru viteza cu care a intervenit si l-a gasit pe atacator si s-a adresat apoi familiilor indoliate: “Ne rugam pentru voi, suntem aici pentru voi”.

“In momente de tragedie si oroare, americanii devin unul, ca intotdeauna”, a mai spus liderul de la Casa Alba. “Chiar daca simtim o imensa furie in fata crimei fara sens (…), iubirea este cea care ne defineste”, a mai spus presedintele. Trump a renuntat la discursul obisnuit, vorbind despre speranta. “Chiar si cel mai mare intuneric poate fi luminat de o singura raza, si cea mai ingrozitoare disperare poate fi luminata de o raza de speranta”, a spus Trump in mesajul adresat americanilor.

UPDATE 6:  Potrivit postului de televiziune Antena 3, un roman s-ar afla printre persoanelor ranite in atacul de la concert si se afla in spital in prezent. Mama barbatului ar fi anuntat acest lucru pe Facebook, cerand prietenilor si cunocutilor sa se roage pentru sanatatea lui. Este vorba despre un tanar clujean, pe nume Luca, iar mesajul indurerat a fost postat de mama acestuia, carmen, precizeaza sursa citata.

Luca Iclodean (foto mai jos), un clujean de 23 de ani, stabilit cu familia in Nevada de mai multi ani, era unul dintre cei 30.000 de spectatori la Festivalul Route 91 Harvest. Mama lui, Carmen, care lucreaza la Hotelul Mandalay Bay, a postat un mesaj pe Facebook, in care spune ca fiul ei a fost operat  si ar aprecia daca prietenii ar spune o rugaciune pentru el.

UPDATE 5: „Atacul a fost comis de un soldat al Statului Islamic”, dupa cum precizeaza Amaq, agentia de propaganda a gruparii jihadiste, citata de The Independent. Atacatorul s-ar fi convertit la islam acum cateva luni si ar fi reactionat la apelul ISIS de provoca un atac terorist in SUA, ca raspuns al jihadistilor impotriva Statelor Unite, care lupta contra lor in Siria si Irak.

In replica, FBI anunta ca atacul armat din Las Vegas n-are nicio legatura cu vreo grupare terorista “internationala”. Reactia FBI vine dupa ce gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat atacul, relateaza The Associated Press.

Agentul special Aaron Rouse din cadrul politiei federale americane (FBI) insarcinat cu ancheta, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, dupa revendicarea fara probe a atentatului de catre organizatia jihadista, ca atacul nu are legatura cu vreo grupare terorista internationala.

UPDATE 4: Politia din Las Vegas a anuntat ca, din estimarile sale, 406 persoane au fost tratate la spital in urma atacului. Adjunctul serifului, Kevin McMahill, a declarat pentru CNN ca in camera de hotel de unde a tras Stephen Paddock, la etajul 32, au fost gasite cel putin 8 arme. Acesta a mai spus ca e posibil ca Paddock sa se fi sinucis. Cert e ca, in prezent, acesta e mort. “Nu pot sa va spun daca a fost politia cea care l-a impuscat. E posibil sa se fi impuscat singur”, a declarat el.

McMahill a mai afirmat ca e posibil ca numarul ranitilor sa creasca in urmatoarele ore, pentru ca in continuare se primesc informatii despre oameni care au ajuns singuri la spital.

UPDATE 3: Conform jurnalistilor de la NBC News, care citeaza “multiple surse”, dar si CBS, suspectul principal, anihilat de politisti, este Stephen Paddock (foto din articol), in varsta de 64 de ani, din Mesquite, Nevada. Pana acum nu au aparut informatii conform carora barbatul ar avea vreo legatura cu organizatiile teroriste, mai arata sursele. Joseph Lombardo a confirmat identitatea suspectului principal care a fost ucis de politisti. 

UPDATE 2Cel putin 50 de oameni au fost ucisi si peste 200 au ajuns la spital cu plagi impuscate in urma unui atac armat ce a avut loc la un festival de muzica country in Las Vegas.

Politia a lichidat un suspect, a carui identitate nu a fost facuta publica. Cetatenii si turistii sunt in continuare rugati sa evite zona Cazinoului Mandalay Bay, situat pe principala strada a orasului. Potrivit serifului Joseph Lombardo, s-a tras de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay. Marilou Danley (foto), femeia cautata de politia din Las Vegas, a fost “localizata”. La fel si cele doua vehicule despre care politia a anuntat ca ar fi putut fi folosite de catre suspectul principal.  Printre cei morti in urma “celui mai sangeros atac in masa din istoria SUA” se afla si un politist. Un altul este in stare critica.

UPDATE 1: Potrivit unui nou bilant prezentat de Politia Metropolitana din Las Vegas, cel putin 20 de persoane au murit si alte  peste 100 au fost ranite. Autoritatile nu cred ca ar mai exista un alt atacator, dar politistii cauta o femeie care ar avea legatura cu atacul, informeaza CNN. Doi politisti se afla printre persoanele ranite, dar potrivit autoritatilor anunta este posibil ca printre decedati sa se afle si politisti care se aflau in afara timpului de lucru.

STIRE INITIALA

Zborurile de pe aeroportul international McCarran din Las Vegas au fost suspendate temporar. Politia din Las Vegas a informat pe Twitter ca un atacator a fost omorat. Oamenilor li se recomanda sa evite zona cazinoului de la Hotelul Mandalay Bay.

Sursa foto: CNN