ATAC informatic asupra NATO, revendicat de gruparea CyberBerkout

NATO a anuntat in noaptea de sambata spre duminica faptul ca a fost tinta unui atac informatic revendicat de hackeri ucraineni.

“Declaram ca astazi (sambata), la ora (locala) 18.00 (18.00, ora Romaniei) am lansat un atac impotriva NATO”, a anuntat o grupare care se prezinta sub numele de CyberBerkout, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau.

“Nu vom admite pe teritoriul patriei noastre prezenta NATO”, adauga gruparea. 

Aceste atacuri nu au consecinte operationale, a declarat in noaptea de sambata spre duminica Oana Lungescu, o purtatoare de cuvant a NATO, intr-un mesaj postat pe contul sau oficial de Twitter.

Aceste site-uri au fost vizate de un “atac important prin negarea serviciului (DDoS)”, a precizat Lungescu. Acest tip de atac informatic consta in multiplicarea solicitarilor unui site pana la saturare.

Vezi primele imagini cu noul sistem de operare de la Apple

Tehnicieni NATO actioneaza pentru a face operationale site-urile vizate, a dat asigurari purtatoarea de cuvant. Catre ora 4.30 GMT (6.30, ora Romaniei), accesul la site-ul organizatiei era imposibil.

Lungescu a anuntat ca aceste atacuri nu au “niciun impact operational”. Atacul impotriva NATO are loc in urma mai multor atacuri impotriva Ucrainei.

Un virus informatic foarte puternic a infiltrat calculatoare in Ucraina, unde 22 de cazuri au fost inregistrate incepand din 2013, anul in care a inceput criza politica in aceasta tara, potrivit unui raport prezentat pe 8 martie de catre grupul britanic in domeniul Apararii BAE Systems.