ATENTAT DEJUCAT LA TARGU SECUIESC: Suspectul de TERORISM, dus la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare. UPDATE

Procurorii DIICOT au transmis ca au DEJUCAT un ATENTAT la TARGU SECUIESC de ZIUA NATIONALA. 

UPDATE 22:36: Beke Istvan Attila, retinut de DIICOT pentru ca ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care sa-l detoneze in public, marti, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc, a fost dus la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare.

Un judecator de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti va decide daca va admite propunerea procurorilor Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si va dispune arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila.

Anchetatorii l-au retinut pe Beke Istvan Attila marti pentru tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive.

“Inculpatul a fost audiat si i s-au adus la cunostinta toate drepturile prevazute de lege. Important de subliniat este latura preventiva a cooperarii dintre DIICOT, Serviciul Roman de Informatii, dintre structurile Ministerului de Interne, cooperare ce pana la urma a dus ca cetateanul roman sa se simta sigur in aceasta zi si in oricarea alta”, a declarat Giorgiana Hosu, procurorul sef adjunct al DIICOT.

UPDATE 17.35 CETATEANUL ROMAN DE ETNIE MAGHIARA BEKE ATTILA ISTVAN retinut, marti, de procurorii DIICOT in legatura cu intentia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la MANIFESTATIA DE 1 DECEMBRIE de la TARGU SECUIESC a fost adus la sediul DIICOT Bucuresti, pentru a fi audiat.

Procurorii DIICOT au dispus, marti, retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului B.I.A. sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale (…) si nerespectarea regimului materiilor explozive (…) privind prevenirea si combaterea terorismului, potrivit unui comunicat transmis de DIICOT.

“La data de 1 decembrie, procurorii DIICOT au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale (…) si nerespectarea regimului materiilor explozive (…) privind prevenirea si combaterea terorismului, se arata in comunicatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Potrivit anchetatorilor, exista date ca inculpatul, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are ca obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare si impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului “Tinut Secuiesc”, si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

“Materialele si dispozitivele ridicate la perchezitiile efectuate ar fi fost apte sa puna in pericol cetatenii romani si bunurile acestora, actiunile inculpatului fiind stopate prin masurile legale dispuse de catre procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii”, se arata in comunicat.

UPDATE 17.30 SRI: Suspectul din TARGU SECUIESC a fost tot timpul in ATENTIA NOASTRA. Cetatenii NU AU FOST IN PERICOL

UPDATE 16.10 BEKE ATTILA ISTVAN este numele extremistului care a dorit sa detoneze o BOMBA in timpul paradei de ZIUA NATIONALA A ROMANIEI de la TARGU SECUIESC. Beke este liderul aripii din Romania a organizatiei extremiste “MISCAREA DE TINERET 64 DE COMITATE” – HVIM din Ungaria.

UPDATE 13.40 Procurorii DIICOT sustin ca cel care a dorit sa detoneze o BOMBA IN MULTIMEA adunata la TARGU SECUIESC de ZIUA NATIONALA A ROMANIEI este un “membru marcant al extensiei in Romania” a structurii nationalist-extremiste “MISCAREA DE TINERET 64 DE COMITATE” – HVIM din Ungaria.

UPDATE 15.15 Purtatorul de cuvant al SRI, OVIDIU MARINCEA, a confirmat ca autoritatile au dejucat un ATENTAT TERORIST LA TARGU SECUIESC.

„A existat o tentativa de atentat terorist pe care DIICOT, cu sprijinul SRI, a dejucat-o. Atentatul urma sa aiba loc astazi de Ziua Nationala a Romaniei. Era un dispozitiv explozibil improvizat. Aveam cunoastere despre acest lucru cu doua luni in urma. In niciun moment, nu a fost pusa in pericol integrijitateta romanilor”, a declarant Ovidiu Marincea la Antena 3.

STIRE INITIALA

DIICOT ar fi arestat o persoana care face parte dintr-o grupare extremista antiromaneasca. Acesta pregatea o bomba pe care sa o DETONEZE in public, in localitatea TARGU SECUIESC, pe parcursul manifestarilor de 1 Decembrie, de ZIUA NATIONALA a ROMANIEI.

Revenim cu detalii. 

Sursa foto: antena3