ATENTAT TERORIST la MANCHESTER: 22 de morti si 59 de raniti in urma ATACULUI revendicat de STATUL ISLAMIC! ATENTATORUL IDENTIFICAT

O explozie puternica s-a inregistrat, luni seara, langa Manchester Arena, in fata culoarelor de iesire, la cateva minute dupa terminarea concertului artistei pop Arianei Grande. Politia britanica vorbeste de 22 de morti si 59 de raniti. Investigatorii spun ca ar putea fi vorba despre un atentator sinucigas care a detonat bomba cand lumea iesea de la concert. 

UPDATE 7Barbatul care si-a detonat incarcatura explozibila in Manchester Arena, ucigand astfel 22 de persoane si ranind cel putin 59, este Salman Abedi, in varsta de 22 de ani. Informatia a fost confirmata de politia britanica, arata CNN. Conform The Telegraph, autorul atacului s-a nascut in Manchester, in 1994, si avea doi frati si o sora. S-a nascut intr-o familie de refugiati din Libia, care venise in Marea Britanie pentru a scapa de regimul Gaddafi.

Mama sa, Samia Tabbal, are 50 de ani, iar tatal, Ramadan Abedi, este ofiter. Initial, sotii plecati din Libia s-au mutat la Londra, ulterior alegand Manchester. Familia a locuit acolo timp de cel putin 10 ani. Salman Abedi si fratii sai au crescut aproape de un liceu de fete, care in 2015 a ajuns pe prima pagina a ziarelor, dupa ce gemenele Zahra si Salma Halane, eleve de nota 10, care ambele voiau sa dea la Medicina, au plecat de acasa si s-au mutat in Siria pentru a se alatura Statului Islamic.

Exista informatii inca neconfirmate ca familia lui Salman Abedi, mai putin cei doi baieti mai mari, s-a intors recent in Siria. Intrebarea la care in prezent autoritatile britanice incearca sa raspunda e daca Abedi era un “lup singuratic” sau parte dintr-o celula terorista mai mare.

UPDATE 6Gruparea jihadista Stat Islamic a revendicat marti dupa-amiaza atacul cu bomba produs luni seara langa Manchester Arena si soldat cu 22 de morti si 59 de raniti, printre care si copii, a anuntat agentia de propaganda a gruparii jihadiste, Amaq, citata de AFP si Reuters. 

Gruparea jihadista anunta ca a plasat “o bomba in multime” la concertul de aseara si, de asemenea, ameninta cu producerea unor noi atacuri.

UPDATE 5Politia din Manchester a anuntat marti arestarea unui barbat de 23 de ani in legatura cu atentatul sinucigas in care si-au pierdut viata 22 de oameni, inclusiv copii, la iesirea de la un concert, luni seara, scrie AFP.

“Putem sa confirmam arestarea unui barbat de 23 de ani in sudul Manchesterului”, a precizat politia, intr-un comunicat.  Autorul atentatului a murit dupa ce a declansat un dispozitiv exploziv, precizase anterior politia. Premierul britanic Theresa May anuntase marti ca politia cunoaste identitatea autorului atacului. “Politia si serviciile de informatii cred ca stiu identitatea dar nu o pot confirma la acest stadiu”, a spus May.

UPDATE 4: Ambasadorul roman in Marea Britanie, Dan Mihalache, a anuntat ca nu sunt romani printre victime, pana la aceasta ora. “Nu exista o comunicare oficiala cu privire la identitatea si cetatenia victimelor. Nu avem deocamdata semnale din partea unei familii cu privire la disparitia unor persoane care se aflau in zona atacului terorist. Exista un numar de telefon pe site-ul ambasadei si, daca familiile constata ca nu pot sa gaseasca o persoana, le sfatuiesc sa recurga la acest telefon. Cel putin pana la aceasta ora, nu a raportat nimeni sa fi pierdut pe cineva”, a spus ambasadorul roman la Londra, pentru postul de televiziune Antena 3.

UPDATE 3: Statia Victoria Coach din Londra a fost inchisa temporar din cauza unui pachet suspect.

UPDATE 2: Klaus Iohannis, mesaj pe Twitter: “Revoltat si intristat de vestile teribile din Manchester. Gandurile noastre se indreapta catre victime si cei apropiati lor. Solidaritate cu Marea Britanie.”

UPDATE 1: Premierul conservator Theresa May si rivalul sau laburist Jeremy Corbyn au decis sa isi suspende campania electorala pentru alegerile legislative din 8 iunie, dupa atentat.

STIRE INITIALA

Politia cauta piste acum daca nu exista o retea de atentatori sinucigasi considerand suspect modul in care sinucigasul a putut ajunge asa de aproape de public. Se ia in calcul chiar existenta unei celule islamiste si exista temerea ca ar putea urma si alte atacuri. Atacul nu a fost revendicat pana acum. La concert au participat peste 20 de mii de persoane, majoritatea tineri. Un purtator de cuvant al Arianei Grande a declarat ca aceasta nu a patit nimic. 

Atat Politia, cat si liderii politici din Marea Britanie vorbesc de un atac terorist, insa atentatul nu a fost inca revendicat oficial. Se pare ca e vorba de un atac kamikaze si atentatorul s-a detonat. Sustinatorii Statului Islamic au salutat atacul de la Manchester si au transmis pe retelele sociale ca “acesta este doar inceputul”.

Martorii au povestit ca au auzit o bubuitura puternica, dupa ce artista a parasit scena. Cum luminile erau deja aprinse, participantii si-au dat repede seama ca momentul nu face parte din spectacol. Sala s-a umplut de fum si oamenii au inceput sa fuga panicati inspre iesire.

Acesta este cel mai grav atac din Marea Britanie de la atentatele din 7 iulie 2005, cand bombe plasate la metrou au ucis 52 de oameni. Autoritatile britanice au pus la dispozitie si un numar de telefon de urgenta – 0161 856 9400. Totodata, numarul de urgenta al Ambasadei Romaniei in Marea Britanie este 0044.77.3871.6335.

MAE de la Bucuresti si Ambasada noastra la Londra sustin ca niciun roman nu se numara printre victimele atentatului, insa deocamdata identitatea si cetatenia acestora nu au fost comunicate oficial.

Locuitori si hoteluri din Manchester ofera cazare celor care s-au aflat la concertul de la Manchester Arena, potrivit news.ro. De asemenea, taxiurile ofera curse gratuite pentru cei care doresc sa ajunga acasa. Guvernul Regatului Unit, condus de premierul Theresa May, se va reuni de urgenta marti la ora locala 9.00, dupa explozia de la Manchester soldata luni seara cu 19 morti si circa 50 de raniti, transmite televiziunea Sky News, preluata de Reuters.

Sursa foto: the guardian