ATENTAT SINUCIGAS IN AFGANISTAN: STATUL ISLAMIC a revendicat ATACUL DE LA JALALABAD

Gruparea STATUL ISLAMIC (SI) a revendicat ATENTATUL SINUCIGAS, soldat cu cel putin 33 de morti si peste 100 de raniti sambata la Jalalabad, in estul AFGANISTANULUI, a anuntat presedintele afgan, Ashraf Ghani, relateaza Agerpres, cre citeaza AFP.

“Cine a revendicat acest atentat ingrozitor in Nangarhar astazi? Talibanii n-au revendicat acest atentat, Daesh (SI) a revendicat acest atentat”, a declarat presedintele Ghani.

Potrivit AFP, o persoana prezentandu-se drept purtator de cuvant al SI a revendicat atacul printr-un apel telefonic catre agentia franceza de presa si pe un site de Internet, fara ca cineva sa poata verifica autenticitatea acestei revendicari.

Citete si: AFGANISTAN: Cel putin 22 MORTI si 50 de RANITI in urma unui ATENTAT SINUCIGAS

Cel putin 33 de persoane au fost ucise si alte peste 100 de persoane au fost ranite sambata, intr-un ATENTAT SINUCIGAS comis, potrivit AFP, in fata unei banci din JALALABAD, mare oras din estul AFGANISTANULUI, langa frontiera cu Pakistanul, au anuntat autoritatile locale.

Acesta este cel mai sangeros atentat terorist produs in AFGANISTAN din luna noiembrie, cand un kamikaze s-a aruncat in aer in mijlocul spectatorilor unui meci de volei, in provincia Paktika, de asemenea invecinata Pakistanului, ucigand 57 de persoane.

Explozia de sambata a survenit in momentul in care functionari au venit sa-si ridice salariile lunare la sucursale locala a Kabul Bank, principala banca privata din aceasta tara, au precizat autoritati ale provinciei Nangarhar, a carei capitala este JALALABAD.

“Corpurile neinsufletite a 33 de persoane si peste 100 de raniti au fost adusi la spital”, a declarat, pentru AFP, doctorul Najeebullah Kamawal, directorul spitalului din provincie, majorand astfel bilantul precedent, care anunta 22 de morti si circa 50 de raniti.

Dupa atentat, bucati de carne, picioare, capete si o mare de sange acoperea zona din fata bancii, de unde incercau sa se ridice supravietuitorii insangerati, relateaza un jurnalist AFP de la fata locului.

Presedintele afgan, Ashraf Ghani, a condamnat vehement acest atac, fatal inclusiv pentru numerosi copii, afirmand ca “astfel de atentate teroriste comise in locuri publice” sunt “cele mai lase”.

Talibanii afgani condusi de mollahul Omar, care au tendinta de a nu revendica atentatele care fac victime civile, au negat orice responsabilitate pentru acest atac, care s-ar putea sa fi fost comis de grupuscule jihadiste.

Citeste si: STATELE UNITE vor mentine 9.800 de MILITARI in AFGANISTAN pe parcursul anului 2015

Potrivit agentiei de presa afgane Pajhwok, citate de TASS, bilantul de peste 30 de morti si peste 100 de raniti ar fi al unui dublu atentat comis la Jalalabad. O explozie ar fi avut loc langa o filiala locala a Bancii Kabul, iar alta in zona cladirii municipale a Departamentului de informatie si cultura, precizeaza sursa citata.

De asemenea, potrivit Pajhowk, atacul terorist din Jalalabad ar fi fost revendicat de gruparea locala a organizatiei teroriste STATUL ISLAMIC, informatie neconfirmata deocamdata de alte agentii de presa.

In timpul ultimelor luni, autoritatile afgane au exprimat in repetate randuri temeri cu privire la numarul din ce in ce mai mare de jihadisti locali care se raliaza SI, organizatie ce detine controlul asupra unor ample teritorii in Siria si Irak, noteaza AFP.

Acest nou atac intervine intr-o perioada in care AFGANISTANUL se confrunta cu o recrudescenta a atentatelor teroriste sangeroase, lansate de talibani impotriva guvernului si tintelor straine, in timp ce Washingtonul a decis sa-si mentina o parte dintre trupe pe teritoriul afgan.

In data de 10 aprilie, cel putin 15 civili afgani au fost ucisi in doua atacuri cu bomba, dintre care unul viza un convoi al NATO, atac revendicat de rebelii talibani.

Alte doua atacuri au avut loc in provinciile Nangarhar (est) si Ghazni (sud-est), doua regiuni extrem de infiltrate de talibani, care lupta din 2001 impotriva guvernului afgan si a aliatilor acestuia din cadrul NATO. Cel mai sangeros atac a avut loc pe un drum din Ghazi, unde o bomba a explodat la trecerea unui microbuz ce transporta numerosi civili.

In aceeasi zi, cel putin 18 soldati afgani au fost ucisi, dintre care unii decapitati, in timpul unui atac al talibanilor in districtul Jurm di provincia Badakhshan.

Dupa ce a numarat peste 140.000 de soldati in momentul de varf al interventiei militare occidentale in AFGANISTAN, in 2010, Fortele NATO si-au redus treptat efectivele in aceasta tara. In prezent, ele numara putin peste 12.000, majoritatea americani, insarcinati cu incadrarea si formarea fortelor afgane in lupta impotriva talibanilor.

Sursa foto: bbc.com