ATENTAT TERORIST BARCELONA! 14 MORTI si peste 100 de RANITI, printre care si 4 ROMANI! ISIS a REVENDICAT ATACUL

Cel putin 13 persoane au murit, iar peste 100 au fost ranite, dintre care 15 se afla in stare grava, dupa ce o duba a intrat in multime la Barcelona joi dupa-amiaza. Incidentul s-a petrecut in centrul Barcelonei, in zona Bulevardului Las Ramblas, cel mai important din oras, foarte frecventat de turisti. Din primele informatii, o duba a intrat pe trotuar, in multime, unde erau zeci de oameni.

UPDATE 7: A crescut numarul mortilor in urma atacurilor teroriste de joi dupa-amiaza si de vineri dimineata, din orasele spaniole Barcelona si Cambrils. Astfel, potrivit The Telegraph, 14 oameni au fost ucisi in cele doua atentate, dupa ce o femeie ranita grav in Cambrils a murit la spital.

Patru romani au fost pana acum identificati printre cei raniti in atentatul de joi de la Barcelona.

Potrivit consulului roman la Barcelona, Manuel Plesa, dintre cei patru doar un ranit se afla internat in spital, insa oficialul a precizat ca numarul victimelor din Romania ar putea creste, deoarece nu au fost identificati toti ranitii.

“E un traumatism cranio-cerebral, cu hemoragie. (…) Intr-o stare sub control, dar rezervat. Cu el nu se poate discuta pentru ca e sub analgezice. E la sectia Urgente, dar urmeaza sa il duca pe sectie. El are un traumatism cranio-cerebral, a avut o hemoragie. Vor vedea daca a trecut sau daca se face hematom, deci aici e problema. Si mai are fracturi costale”, a declarat Plesa pentru Mediafax.

UPDATE 6Politia spaniola a anuntat ca un tanar de 17 ani este suspect in atacul din Barcelona. Moussa Oukabir (FOTO INTERIOR) este suspectat ca a fost soferul dubei care a provocat carnagiul de pe Las Ramblas. 

 


Anterior, fratele lui Moussa, Driss Oukabir, a fost arestat in orasul Ripoll, la aproape 100 km nord de Barcelona. Acesta ar fi declarat ca actele sale – folosite pentru inchirierea dubei – au fost furate. Tot in Ripoll a mai fost arestat vineri un suspect, al carui nume nu a fost facut public.

Autoritatile care investigheaza atacurile din Barcelona si Cambrils cred ca ar fi putut fi implicata o celula cu opt persoane ce planuia si un atac cu butelii de gaz. Centurile explozive ale atacatorilor din Cambrils erau false, a anuntat seful regiunii Catalonia, Carlos Puigdemont.

UPDATE 5Cele 13 persoane ucise si cei peste 100 de raniti de pe Las Ramblas sunt cetateni din 24 de tari, potrivit autoritatilor catalane, citate de The Guardian.  

Cea mai tanara victima a atacului din Barcelona este o fetita de 3 ani, ce a murit la scurt timp dupa ce a ajuns la spital. De asemenea, o fetita de sase ani este intr-o stare grava in spital. Trei dintre morti ar fi germani. Ministrul belgian de externe, Didier Reynders a confirmat ca a murit si un belgian.  

Franta a anuntat ca 26 dintre cetatenii sai au fost raniti, cel putin 11 avand rani serioase. Patru cubanezi au fost raniti in atacul de pe Las Ramblas si unul in atentatul din Cambrils. Potrivit MAE, trei romani au fost si ei raniti. Doi australieni au fost raniti: doi sunt in spital intr-o stare grava, dar stabila, iar doi au fost tratati si externati. Au ajuns la spital si doi taiwanezi. Printre raniti mai sunt trei olandezi si o grecoaica si cei doi copii ai ei. Un hong-konghez, un american si un irlandez au suferit rani minore.

UPDATE 4:”Autoritatile spaniole au informat in aceasta dimineata Consulatul General al Romaniei la Barcelona ca printre persoanele ranite in urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificata o a treia victima de cetatenie romana. Potrivit acelorasi surse oficiale, si acest cetatean roman este spitalizat, stare sa nefiind grava”, a anuntat MAE printr-un comunicat.

Despre aceasta a treia victima nu exista pana acum detalii oficiale, insa surse consulare au declarat pentru Mediafax ca ar fi vorba de o femeie. Ceilalti doi raniti sunt barbati de 33 si 42 de ani si starea lor este stabila. Cel de 33 de ani se afla in vacanta la Barcelona si a suferit mai multe fracturi.

UPDATE 3Autoritatile catalane au fost avertizate in urma cu doua luni, de CIA, ca Barcelona si in special zona Las Ramblas sunt vizate de jihadisti, scrie cotidianul El Periodico, citat de BBC  si News.ro.

Orasul era o tinta evidenta dupa atacurile din alte orase europene importante, precum Paris, Londra si Berlin, a afirmat agentia americana de informatii. Intre timp, la sfarsitul lunii iulie, pe un cont de Twitter asociat cu gruparea Statul Islamic, care a revendicat atacul din Barcelona, a aparut un mesaj potrivit caruia un atac in Spania este iminent.

UPDATE 2Ministerul roman de Externe (MAE) a anuntat, vineri dimineata, ca a indentificat inca un roman care a fost ranit in urma atacului terorist de joi dupa-amiaza de la Barcelona, in care cel putin 13 oameni au murit si 100 au fost raniti. Oficialii anuntasera joi seara ca un singur roman a fost ranit in atentat.

“Potrivit ultimelor informatii obtinute de catre Ambasada Romaniei la Madrid si Consulatul General al Romaniei la Barcelona, printre persoanele ranite in urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificata o a doua victima de cetatenie romana. Aceasta a fost transportata si internata la un spital din regiune pentru ingrijiri medicale de specialitate, starea sa actuala fiind stabila”, scrie in comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Consulatului General al Romaniei la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Celula de criza a ministerului de Externe isi continua activitatea, iar Ambasada Romaniei la Madrid si Consulatul General al Romaniei la Barcelona sunt pregatite sa acorde intreaga asistenta consulara posibila.

UPDATE 1:Trei zile de doliu au fost decretate in memoria victimelor, a anuntat joi noaptea ministrul catalan de Interne Joaquim Forn. Cei doi barbati arestati in legatura cu atentatul de la Barcelona sunt un marocan si un spaniol din Melilla; niciunul nu este soferul camionetei, informeaza El Pais. Barbatul a condus camioneta in zona pietonala din susul Las Ramblas si pana in apropiere de sediul Operei din oras, dupa care a plecat pe jos. Potrivit politiei, se pare ca soferul nu era inarmat.

STIRE INITIALA

Potrivit MAE, un roman a fost ranit grav, dar acum se afla internat iar starea lui este stabila. Unul dintre atacatori a fost ucis, doua persoane au fost arestate. Un al doilea vehicul, legat de atentatul de joi de la Barcelona, a fost gasita intr-o mica localiate, Vic, in Catalonia, au anuntat autoritatile locale pe Twitter, relateaza Reuters. ISIS revendica atentatul terorist.

MAE spune ca cetateanul roman ranit este in spital si starea sa este stabila acum. Sute de oameni stau la cozi la spitale pentru a dona sange.

Sursa foto: BBC