ATENTAT TURCIA: Premierul DAVUTOGLU promite intarirea securitatii la granita cu SIRIA

Prim-ministrul turc AHMET DAVUTOGLU (FOTO) a promis ca securitatea va fi intarita de-a lungul celor 900 km de granita cu SIRIA, dupa ATENTATUL CU BOMBA produs luni la SURUC, la frontiera sud-estica, in care si-au pierdut viata 31 de persoane si peste 100 au fost ranite, relateaza BBC News.

Anchetatorii cred ca EXPLOZIA a fost declansata de o femeie kamikaze din organizatia jihadista STAT ISLAMIC. Victimele sunt tineri activisti reuniti la centrul cultural din localitate pentru a pregati o deplasare la Kobane, oras preluat de kurzii sirieni din mainile jihadistilor, si unde tinerii urmau sa participe la actiuni de reconstructie.

CITESTE SI: TURCIA: STAT ISLAMIC, principalul suspect dupa EXPLOZIA PUTERNICA DIN SURUC. Reactia presedintelui Erdogan. UPDATE 

‘TURCIA a luat si va continua sa ia toate masurile necesare impotriva Statului Islamic’, a declarat premierul AHMET DAVUTOGLU intr-o conferinta de presa la Ankara. ‘Ne aflam in fata unui incident terorist Avem puterea de a-i gasi si, cu siguranta, de a-i pedepsi pe cei responsabili’, a continuat el, subliniind ca ‘masurile la granita cu Siria (…) vor fi sporite’.

Potrivit BBC, Turcia a fost acuzata ca inchide ochii la activitatile Statului Islamic, dar actiunile sale recente impotriva acestor luptatori ar putea fi unul din motivele atacului.

ATENTATUL de la SURUC a fost urmat in multe orase din TURCIA de proteste, acestea degenerand la Istanbul si Ankara in ciocniri cu politia. La Istanbul, sute de persoane au scandat lozinci prin care il acuzau pe presedintele Recep Tayyip Erdogan de colaborare cu STAT ISLAMIC. Fortele de ordine au recurs la tunuri cu apa, gaze lacrimogene si gloante de cauciuc.

Dupa cum relateaza DPA, ATACUL de la SURUC a fost condamnat in toata lumea. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a subliniat ca Washingtonul ‘condamna cu putere atacul terorist odios impotriva unor oameni care intentionau sa se angajeze intr-un efort umanitar’. ‘Continuam sa fim atenti la impactul destabilizator pe care grupari extremiste ca ISIL (Statul Islamic) il au in regiune, de aceea l-ati vazut pe presedintele american Barack Obama lucrand din greu la construirea si conducerea unei coalitii internationale care sa lupte impotriva lor si sa le distruga’, a adaugat purtatorul de cuvant.

La randul sau, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat ca atacul ‘a vizat sa destabilizeze suplimentar regiunea si comunitatile care traiesc laolalta’, in timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis ‘solidaritate puternica’ cu TURCIA, stat membru al Aliantei, subliniind ca ‘nu poate exista justificare pentru terorism’.

Sursa foto: HURRIYET