ATENTATE TERORISTE INDONEZIA: STATUL ISLAMIC a revendicat atacul de la JAKARTA. Cel putin SAPTE MORTI. UPDATE

O serie de SASE explozii si numeroase FOCURI de ARMA s-au auzit, joi, in capitala INDONEZIEI, JAKARTA. Potrivit primelor informatii furnizate de agentiile de stiri, cel putin SASE OAMENI au MURIT, in ceea ce pare a fi o serie de ATENTATE TERORISTE coordonate de STATUL ISLAMIC.

UPDATE 13.10 Gruparea jihadista STATUL ISLAMIC a revendicat atacurile comise joi in capitala Indoneziei, JAKARTA, intr-un mesaj postat de agentia de presa afiliata gruparii teroriste, AL-AMAQ, pe o retea sociala, informeaza DPA.

‘Luptatorii STATULUI ISLAMIC au comis atacul armat din aceasta dimineata, vizand cetateni straini si fortele de securitate insarcinate cu protectia acestora in capitala indoneziana’, a relatat Al-Amaq pe contul sau Telegram.

Informatia nu a putut fi verificata din surse independente.

Anterior, politia locala anuntase ca o grupare avand legaturi cu organizatia jihadista STATUL ISLAMIC (SI) era suspectata de comiterea multiplelor atacuri care s-au soldat joi cu cel putin sapte morti, dintre care cinci atacatori, in centrul capitalei indoneziene JAKARTA, si care s-au inspirat din modelul atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris.

UPDATE 10.25: Un ministru indonezian a anuntat ca situatia este sub control si fortele de ordine au ucis cinci teroristi. Cetatenii sunt sfatuiti sa ramana vigilenti deoarece situatia este in continuare periculoasa.

UPDATE 10.21: Politia indoneziana a parcurs intreaga cladire in care se credea ca se mai ascund teroristi si a anuntat ca incidentul s-a incheiat. Angajatii prinsi in cladire vor fi in curand lasati sa plece, in grupuri mici mai intai.

UPDATE: 10.02: Politia indoneziana a arestat patru suspecti despre care se crede ca au fost implicati in atacuri. Conform ultimelor informati din presa locala numarul MORTILOR a ajuns la SAPTE.

UPDATE 09.50: Jurnalistii aflati la fata locului transmit pe Twitter ca in zona se aud din nou focuri de arma.

UPDATE 09.13: Al Jazeera are informatii potrivit carora printre cei morti s-ar afla si un angajat ONU, cetatean olandez.

UPDATE 09.05: Starbucks a anuntat ca isi inchide, din precautie, toate cafenelele din Jakarta. Compania a anuntat ca un client a fost ranit in atacul ce a avut loc in cafeneaua din cladirea Skyline, insa a fost tratat. Angajatii sunt in siguranta. Anterior, existau rapoarte potrivit carora trei atacatori sinucigasi s-au aruncat in aer in cafenea.

UPDATE 08.50: Locuitorii din Jakarta au invadat retelele de socializare cu hashtag-ul #KamiTidakTakut – “nu ne temem”.

UPDATE 08.44: Purtatorul de cuvant al politiei din Jakarta, colonelul Muhammad Iqbal, a anuntat ca sapte persoane, inclusiv patru atacatori, au fost ucise in atacurile din capitala. Politia a recuperat cadavrele atacatorilor si nu este limpede daca mai sunt si altii in libertate. Anterior se anuntase ca politia urmareste cativa atacatori ascunsi in cladirea in care se afla o cafenea Starbucks.

UPDATE 08.34: Ministerul roman al Afacerilor Externe a actualizat in urma cu doua zile un avertisment de calatorie privind INDONEZIA. MAE arata ca “riscul de ATENTATE TERORISTE in INDONEZIA se mentine la un nivel ridicat. Gruparile teroriste continua sa pregateasca atacuri si au capacitatea de a derula astfel de operatiuni oriunde in Indonezia, cele mai probabile tinte fiind cele frecventate de turistii occidentali”.

UPDATE 08.25: Seful serviciului indonezian de informatii a afirmat ca nu exista dovezi ca in spatele atacurilor s-ar afla gruparea militanta STATUL ISLAMIC. “Este cu siguranta terorism dar nu exista deocamdata indicatii ca ar avea legatura cu STATUL ISLAMIC”, a declarat acesta.

Amintim ca in Indonezia sunt active mai multe grupari separatiste acuzate de acte de terorism, precum Darul Islam, Fretilin, Gerakan Aceh Merdeka si Organisasi Papua Merdeka. De asemenea, in ultimii ani, actele de terorism comise in aceasta tara au fost atribuite gruparii teroriste islamiste Jemaah Islamiyah, afiliata al Qaida.

UPDATE 08.15:  O persoana din interiorul cladirii ONU a declarat pentru ABC ca un angajat ONU a fost grav ranit, posibil ucis, in timpul incidentelor. Operatiunea de cautare a atacatorilor este in continuare in desfasurare si cladirea este complet inchisa.

UPDATE 8.10:  Presedintele indonezian Joko “Jokowi” Widodo a calificat evolutiile de la Jakarta drept “acte de terorism”.

UPDATE 8.03:  La fata locului au fost aduse tancuri. Jurnalistii prezenti la locul atentatelor spun ca politia a patruns in forta intr-o cladire unde se afla si o cafenea Starbucks si s-a auzit o noua explozie.

UPDATE 08.00: Presedintele indonezian Joko “Jokowi” Widodo, aflat intr-o vizita de lucru in orasul Cirebon, a ordonat fortelor de securitate sa vaneze teroristii si reteaua din spatele lor. El si-a exprimat condoleantele pentru victime si a condamnat atacurile, si si-a scurtat vizita pentru a reveni in Capitala.

UPDATE 07.55: Reprezentantul regional al Biroului ONU pentru droguri si crime, Jeremy Douglas, a povestit ca se afla la birou, chiar dupa colt de locul unde s-au petrecut exploziile.

“Am primit un telefon ca o bomba a explodat langa cladire… de indata ce am iesit din masina, s-a declansat inca una, apoi am auzit o a treia, a patra, a cincea si a sasea, in decurs de cinci minute”, dupa care focuri de arma.

La inceput oamenii erau blocati insa “de indata ce au auzit a patra si a concea explozie au inceput sa se panicheze”.

Douglas spune ca circula multe informatii insa colegii sai care au vorbit cu politia au aflat ca e vorba de un atacator sinucigas.

7:45 – Intre 10 si 14 atacatori ar fi fost implicati in atacuri.

7:35 – Reuters transmite ca cel putin 6 oameni au fost ucisi.

7:36 – Indonezia a primit amenintari de la Statul Islamic inca din decembrie, motiv pentru care tara se afla de atunci in stare de alerta terorista.

7:30 – Cel putin 6 atacatori s-ar mai ascunde in cladirea inalta in care se afla si cafeneaua Starbucks, potrivit corespondentului The Guardian.

7:25 – AP relateaza: Cel putin 3 atentatori sinucigasi s-au detonat intr-o cafenea Starbucks din Jakarta, in timp ce doi barbati inarmati au atacat o sectie de politie din apropiere.

7:22 – O nota interna adresata angajatilor biroului ONU de la Jakarta arata ca un coleg a fost ranit, informeaza ABC.

7:17 – Purtatorul de cuvant al politiei nationale a declarat pentru AFP ca a explodat o bomba, dar nu se stie la care dintre exploziile de joi se refera.

7:14 – Surse din politia indoneziana spun ca atacul de joi are “legaturi cu Statul Islamic”, relateaza ABC.

7:10 – Potrivit AP, s-au mai auzit alte 3 explozii in alte parti ale orasului, in afara de cele 6 sau 7 despre care s-a vorbit initial.

7:05 – Corespondentul Fairfax transmite ca s-au auzit sapte explozii, inclusiv doi atentatori sinucigasi. Trei teroristi s-ar afla printre victimele decedate.

7:01 – Rapoarte de la fata locului au confirmat ca cea mai mare explozie a avut loc in apropierea unei cafenele Starbucks, potrivit Zee Media Bureau

6:50- Printre victime s-ar afla si un oficial al politiei. Nu se stie daca acesta a murit din cauza unei explozii sau in urma schimbului de focuri care a urmat. AFP transmite ca sectia de politie a fost avariata de explozii.

STIRE INITIALA

Deflagratiile au avut loc in vecinatatea unei sectii de politie si a unui centru comercial (Sarinah Mall), informeaza The Indian Express.

Incidentul se desfasoara pe una dintre cele mai aglomerate strazi ale Jakartei, unde se gasesc multe magazine, o cafenea Starbucks, precum si biroul Natiunilor Unite.

La acesta ora continua sa se auda impuscaturi in zona centrala a JAKARTEI, spun martori oculari citati de presa internationala. Nu exista informatii oficiale, dar, potrivit contului oficial de Twitter al politiei din JAKARTA, o explozie a avut loc in fata unui centru comercial numit Sarinah Mall.

INDONEZIA, tara cu cea mai numeroasa populatie musulmana din lume, a fost prinsa in propriul sau “razboi impotriva terorismului”, de la atacurile din Bali in 2002 (202 morti). Dar arhipelagul nu a vazut atacuri mai grave de la cele care au facut noua morti in iulie 2009 la hoteluri de lux din Jakarta.