LIVE VIDEO ATENTATE TERORISTE la BRUXELLES. Cel putin 34 de MORTI, sute de RANITI. ATACURILE, REVENDICATE de SI. 3 zile de DOLIU NATIONAL. UPDATE

AEROPORTUL ZAVENTEM din BRUXELLES este in curs de evacuare, marti dimineata, dupa ce o serie de EXPLOZII PUTERNICE s-au produs in incinta aeroportului dar si in doua statii de METROU, MAELBEEK si SCHUMAN, informeaza mass media belgiana.

UPDATE 19:32: Belgia a anuntat trei zile de doliu national in urma atentatelor produse marti pe aeroportul international si intr-o statie de metrou din capitala tarii, Bruxelles, si soldate cu cel putin 34 de morti, conform celui mai recent bilant provizoriu, transmit DPA si AFP. 

Anuntul privind decretarea zilelor de doliu a fost facut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publica RTBF. 

‘Este un doliu exceptional, toate drapelele nationale vor fi asadar in berna pe toate cladirile oficiale din tara’, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtatorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.

UPDATE 17.15: Potrivit autoritatilor locale, 92 de persoane au fost ranite in EXPLOZIILE de pe aeroportul ZAVENTEM. Asta inseamna ca numarul total al RANITILOR se ridica la 198.

UPDATE 16.30: BELGIA A DECRETAT TREI ZILE DE DOLIU NATIONAL, a anuntat ministrul de Interne Jan Jambon.

UPDATE 15.55: Potrivit MASS MEDIA din India si Egipt, citata de presa belgiana, ATENTATELE TERORISTE de la BRUXELLES au fost revendicate de STATUL ISLAMIC.

UPDATE 15.40 : Alerta cu bomba la spitalul Saint-Pierre din BRUXELLES, a anuntat purtatorul de cuvant al Politiei din capitala belgiana. El a precizat ca in acest moment se desfasoara o ancheta.

UPDATE 15.34:  Primarul din Bruxelles, Yvan Mayeur, a declarat ca 106 persoane au fost ranite in explozia de la statia de metrou MAELBEEK. El a precizat ca numarul mortilor ar putea creste. Numarul total al RANITILOR de la aeroport si metrou a ajuns la 170.

UPDATE 14.35: Postul public de radio-televiziune VRT a afirmat ca numarul persoanelor decedate a ajuns la 34. Printre RANITII de la METROU se afla si un diplomat din SLOVENIA. 

UPDATE 13.45: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucuresti a activat celula de criza: “Echipele consulare mobile ale ambasadelor Romaniei la BRUXELLES si Haga au fost activate, conform procedurilor aplicabile in astfel de situatii. O echipa consulara mobila a misiunii diplomatice romane de la Haga s-a deplasat la Amsterdam si acorda asistenta cetatenilor romani aflati pe cursa Tarom Bucuresti-Bruxelles, care a fost redirectionata catre aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat in conditii de siguranta.

Totodata, o echipa consulara mobila din cadrul Celulei de Criza MAE este pregatita sa se deplaseze de la Bucuresti la BRUXELLES pentru a acorda sprijin, daca situatia o va impune. Celula de criza MAE este in legatura permanenta cu reprezentatii companiilor aeriene care efectueaza zboruri catre BRUXELLES“, se arata intr-un comunicat remis presei.

UPDATE 13.29: BILANTUL A FOST, inca o data, revizuit de autoritatile belgiene: 26 de MORTI (11 la aeroport si 15 la metrou) si 136 de RANITI.

UPDATE 13.03: In timp ce mai multe camioane incarcate cu soldati au inconjurat cladirile importante din inima capitalei Uniunii Europene (UE), doi suspecti au fost retinuti de politia belgiana. Cei doi arestati sunt suspecti in cazul ATENTATELOR TERORISTE de la AEROPORTUL ZAVENTEM din BRUXELLES.

UPDATE 13.00: BILANTUL TRAGEDIEI de la BRUXELLES a crescut: 28 de MORTI (13 la AEROPORTUL ZAVENTEM si 15 la METROU) si peste 100 de RANITI, scrie presa belgiana. Cursele TRENURILOR EUROSTAR au fost anulate!

UPDATE 12.30: Presa belgiana anunta producerea unei noi EXPLOZII, a saptea, intr-un cartier marginas din BRUXELLES.

UPDATE 12.15: Serviciile de informatii belgiene detineau date inca de luni despre un posibil ATAC TERORIST, in contextul in care doua explozii au avut loc marti pe aeroportul international ZAVENTEM din BRUXELLES, soldate cu numerosi morti si raniti.

Potrivit politiei belgiene, serviciile secrete nationale dispuneau inca de luni de informatii cu privire la posibilitatea unui ATAC TERORIST iminent, fara sa cunoasca date suplimentare despre locul, data sau modul de operare al teroristilor, relateaza postul francez BFM TV.

UPDATE 12.00: Blue Air a anuntat ca anuleaza o cursa de la Bacau la Bruxelles si retur programata pentru marti, in contextul exploziilor de pe aeroportul ZAVENTEM din BRUXELLES. “Avand in vedere evolutia nefericita a evenimentelor din Bruxelles, compania Blue Air comunica pasagerilor sai ca in interesul sigurantei tuturor, zborul 0B223/224 Bacau – Bruxelles – Bacau de astazi, 22 martie 2016, este momentan anulat, pasagerii find rugati sa ne contacteze pentru a le oferi alternative in urmatoarele zile”, se arata intr-un comunicat al companiei.

UPDATE 11.40: PRESA BELGIANA A REVENIT CU UN NOU BILANT: 13 MORTI si 35 DE RANITI. Procuratura belgiana confirma ca in cazul exploziilor de pe AEROPORTUL ZAVENTEM este vorba despre un ATENTAT SINUCIGAS.

UPDATE 11.30: Desi nu se cunosc cauzele EXPLOZIILOR, acestea au avut loc la patru zile dupa arestarea lui Salah Abdeslam, teroristul implicat in atentatele din Paris. Autoritatile belgiene sunt acum pe urmele si altor suspecti.

UPDATE 11.10: Toate SCOLILE din BRUXELLES sunt in curs de EVACUARE la aceasta ora. Muzeele din BRUXELLES au fost inchise, iar Universitatea a fost evacuata, dupa atacurile de marti dimineata, din capitala europeana, anunta presa belgiana.

UPDATE 11.05: Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU descrie starea de spirit de la sediul Parlamentului european: “Din nou, Europa este tinta terorismului! Din nefericite, oameni nevinovati platesc cu viata dorinta unora de a-si impune vointa prin teroare. In fata aberantului unor astfel de actiuni suntem toti uniti. Suntem inca in sedinta Comisiei AFET de la PARLAMENT. Vestile despre atacurile teroriste de la aeroportul ZAVENTEM si de la statia de metrou MAELBEEK, de langa cladirile institutiilor europene, au intrerupt discutiile de aici si asteptam cu totii instructiuni de la secretariatul Parlamentului. Nivelul de alerta a fost deja ridicat la maxim. Suntem cu totii socati de evenimentele inca in derulare. Am tinut un moment de reculegere pentru cei care si-au pierdut viata in atentatele din aceasta dimineata si speram ca numarul victimelor sa nu creasca”, a scris RAMONA MANESCU pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 11.00: Eurodeputatul MARIA GRAPINI a declarat pentru Newsro ca un grup de 30 de romani au sosit pe aeroportul din Bruxelles la ora locala 9.00, la invitatia ei, ea sustinand ca a incercat sa ii contacteze dupa ce s-au produs exploziile, dar ca nu a reusit pana acum. Grupul, format din tineri din judetele Timis si Galati, s-a deplasat marti dimineata spre Bruxelles, la invitatia europarlamentarului Maria Grapini.

“Au ajuns la ora 9.00, ora din BELGIA, pe aeroport. De atunci nu am reusit sa dau de ei. Am trimis acolo doi asistenti de-ai mei. Astept vesti de la ei”, a declarat pentru Newsro MARIA GRAPINI.

UPDATE 10.45: BILANTUL TRAGEDIEI A CRESCUT LA 17 MORTI, anunta presa locala. O a treia incarcatura exploziva a fost descoperita pe fortele de securitate belgiene pe ZAVENTEM, mai precis pe pista aeroportului din BRUXELLES.

UPDATE 10.30:  “Prima explozie a avut loc la zona Plecari. Apoi, dupa cateva secunde, a avut loc a doua explozie la zona Sosiri. Toate ferestrele s-au spart in urma EXPLOZIILOR, ambulantele sosesc, oamenii sunt speriati, este foarte mult fum. Ranitilor li se acorda primul ajutor”, a povestit un martor ocular  pentru cotidianul Le Soir.

UPDATE 10.28: Ministerul roman de Externe anunta ca Ambasada Romaniei in BELGIA incearca sa obtina informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii incidentului si cetatenia persoanelor afectate.

“Ca urmare a exploziilor inregistrate in cursul diminetii de astazi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei a intreprins in regim de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile locale, inclusiv pe langa autoritatile aeroportuare si reprezentantii biroului TAROM de la Bruxelles, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii incidentului si cetatenia persoanelor afectate.

Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei mentine contactul cu autoritatile locale si este pregatita sa acorde asistenta consulara de specialitate in limita competentelor legale”, a se arata in comunicatul MAE.

UPDATE 10.25: O NOUA EXPLOZIE S-A PRODUS SI LA STATIA DE METROU MAELBEEK (DETALII AICI).

UPDATE 10.22: TAROM a anulat toate zborurile spre si dinspre BRUXELLES. Zborul  TAROM RO371 Otopeni – Bruxelles a fost redirectionat la Amsterdam, se arata intr-un comunicat al companiei. “Tinanad cont de explozia care a avut loc pe aeroportul din Bruxelles, terminalul Plecari, Tarom informeaza ca aeronava B737 – 700, zbor RO371 care a decolat de la Bucuresti la ora 07.20, cu destinatia Bruxelles, avand la bord un numar de 81 de pasageri se afla in zbor in acest moment si a fost redirectionata catre aeroportul din Amsterdam”, precizeaza comunicatul Tarom.

UPDATE 10.20: Orasul BRUXELLES este sub stare de asediu. Toate statiile de metrou si gara din urbea belgiana au fost INCHISE.

UPDATE 10.15: Potrivit ultimelor informatii, numarul RANITILOR a crescut la 100. Presa belgiana informeaza ca NIVELUL de ALERTA a fost ridicat la 4. Potrivit jurnalistilor de la cotidianul francez Le Figaro inainte de EXPLOZII s-au auzit mai multe focuri de arma si strigate in limba araba.

UPDATE 09.56: “Nu veniti la AEROPORT. Este inchis. Evitati si zona aeroportului. Zborurile au fost anulate”, a anuntat conducerea aeroportului ZAVENTEM.

Aeroportul ZAVENTEM din BRUXELLES este in curs de evacuare dupa doua explozii, in care au fost ranite cateva persoane, informeaza media belgiana. Potrivit agentiei de presa Belga, citata de Reuters, atacul s-a soldat cu un mort si mai multi raniti, dar alte surse indica 11 morti si 20-25 de raniti.

Sky News a transmis ca deflagratiile au avut loc in salonul de plecari, langa ghiseul companiei American Airlines.

Traficul feroviar spre aeroport a fost suspendat si nicio aeronava nu este lasata sa aterizeze. Cursele spre Bruxelles aflate in zbor au fost redirectionate spre alte aeroporturi.

Potrivit Luanei Rednic, fiica antrenorului dinamovist Mircea Rednic, care se afla in aeroport, EXPLOZIILE au avut loc la salonul de plecari, inainte de controlul de securitate. Ea a spus intr-o interventie telefonica la postul de televiiziune Digi 24 ca a auzit si focuri de arma.

“Ambele bombe au fost la plecari si inainte de controlul de securitate. M-a luat un domn, m-a tras de mana, m-a bagat in biroul lui si ne-am pus sub masa cu toti si am asteptat sa mai vedem ce se intampla. Cazuse tavanul, era praf, fum, nu mai stiu ce a fost. Am luat-o la fuga, m-a prins domnul si dupa vreo 15 minute s-a evacuat tot aeroportul. Acum suntem pe pista. Nu am aflat nimic. S-au mai auzit focuri de arme. In afara ca am vazut raniti pe jos, eram disperata sa ies mai repede”, a declarat Luana Rednic.

Belga a transmis si ca s-au auzit strigate in araba si focuri de arma inaintea exploziilor.  La Stampa scrie ca atacul s-a soldat cu 11 morti si 25 de raniti, cifrele fiind vehiculate si de un radio belgian si de Anna Ahronheim, jurnalist I24 News ce a postat si imagini de la fata locului pe contul sau de Twitter.

 Vom reveni cu amanunte.

 Sursa foto si video: youtube, twitter