ATENTATE TERORISTE PARIS:BILANT PROVIZORIU: 132 de MORTI, dupa decesul a trei raniti. Doi dintre atacatori, francezi cu domiciliul in Belgia. LIVE TEXT

Explozii si impuscaturi in Paris, soldate cu victime. Explozia a avut loc langa cel mai mare stadion din Paris, STADE de FRANCE, chiar in timpul partidei amicale dintre FRANTA si GERMANIA. Potrivit Le Figaro, presedintele Hollande a fost scos din stadion de serviciile secrete. 

UPDATE IMPORTANTPRIMARIA din PARIS a pus la dispozitie un numar special pentru TURISTII din PARIS: +33 (0) 1 45 55 80 00. De asemenea, AMBASADA ROMANIEI la PARIS a pus la dispozitie doua numere de telefon pentru CETATENII ROMANI: +33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55.

UPDATE 21:49: Trei dintre zecile de persoane spitalizate in stare grava dupa atentatele de vineri au decedat duminica dupa-amiaza.

Astfel, bilantul victimelor atentatelor a ajuns la 132 de morti si 349 de raniti, dintre care 42 sunt in stare critica.

Bilantul mortilor nu ii include pe cei sapte sau opt teroristi decedati in atentatele comise la Paris in cursul noptii de vineri spre sambata.

UPDATE 18:37: Doi francezi care aveau domiciliul in Belgia se afla printre autorii antetatelor de la Paris, a spus Parchetul Federal din Bruxelles. 

Totodata, autoritatile mentionate spun ca in urma mai multor operatiuni efectuate, au fost interpelate sapte persoane.

”Acestea se vor prezenta in faţa judecatorului duminica dupa-amiaza”, a declarat Parchetul Federal din Bruxelles intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Totodata, printre cei sapte atacatori care au comis atentatele teroriste din capitala franceza si au murit, se afla doi cetateni de nationalitate franceza care locuiesc in Bruxelles si Molenbeek, unde au fost retinute in cursul zilei de sambata trei persoane, care aveau legatura cu evenimentele intamplate in capitala franceza.

UPDATE 15.40 PAPA FRANCISC, dupa ATENTATELE DE LA PARIS: VIOLENTA IN NUMELE LUI DUMNEZEU – BLASFEMIE

UPDATE 13.45 BARACK OBAMA promite sa-si dubleze eforturile pentru a ELIMINA STATUL ISLAMIC

UPDATE 13.35 ATENTATE TERORISTE PARIS: Pusti KALASNIKOV, gasite in MASINA ABANDONATA de teroristi

UPDATE 11.40 O MASINA folosita pentru comiterea ATACURILOR DE VINERI SEARA DE LA PARIS a fost gasita ABANDONATA intr-o suburbie din estul PARISULUI, iar 6 persoane din anturajul lui OMAR ISMAIL MOSTEFAI, kamikaze identificat ca unul dintre autorii atacurilor de la Bataclan, sunt interogate duminica de anchetatori, anunta AFP, citand surse judiciare. 

DUMINICA UPDATE 10.30 ATENTATE TERORISTE PARIS: ISMAIL OMAR MOSTEFAI, unul dintre autorii MASACRULUI de la BATACLAN

UPDATE 21:45 MAI MULTI CETATENI STRAINI, printre care si DOI ROMANI, se numara printre VICTIMELE ATENTATELOR DE LA PARIS, care au facut 129 de MORTI si 352 de RANITI, potrivit celui mai RECENT BILANT, transmite AFP.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a confirmat sambata ca doi cetateni ROMANI au murit in atentatele care au avut loc la Paris in cursul noptii, iar doi au fost raniti usor.

Cel putin doi cetateni BELGIENI au decedat, potrivit MAE de la Bruxelles, la fel si un SPANIOL de 29 de ani care asista, impreuna cu sora sa, la concertul unei trupe rock americane la sala Bataclan din centrul Parisului. Un PORTUGHEZ de 63 de ani care locuia la Paris si lucra in sistemul de transport de pasageri si-a pierdut viata la Stade de France, in nordul Parisului. Un cetatean BRITANIC a fost ucis si alti cativa au fost raniti, a anuntat Foreign Office, fara a preciza numarul ranitilor.

Au fost ucise doua tinere TUNISIENCE, surori, care venisera in regiunea Creusot (centru-est) si sarbatoreau la Paris ziua de nastere a unei prietene, potrivit MAE tunisian.

Purtatorul de cuvant al diplomatiei suedeze a declarat ca este posibil ca un SUEDEZ sa fi fost ucis si un altul ranit. Mai multi AMERICANI se afla printre victimele ranite, dar numarul lor nu este precizat. “Le oferim asistenta consulara”, a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei americane.

UPDATE 21.35 Un francez în vârstă de 29 de ani, DELINCVENT DE DREPT COMUN, a fost IDENTIFICAT sâmbătă de către procurorul Parisului, Francois Molins, drept unul dintre TERORISTII care au luat cu ASALT SALA DE CONCERT DIN BATACLAN (centrul Parisului), unde au fost ucise 89 de persoane, transmite EFE.

Teroristul a fost identificat grație amprentelor prelevate de la unul dintre degetele sale, care i-a fost tăiat în timpul atacului, a spus Molins, care a adăugat că poliția deschisese pe numele lui un dosar S (considerat suspect) pentru atitudini radicale, în 2010.

UPDATE 21.30 Cel putin unul dintre TERORISTII de la STADE DE FRANCE avea BILET si voia SA INTRE LA MECI

UPDATE 21.20 PASAPORTUL DESCOPERIT sambata de politia franceza langa trupul neinsufletit al unuia dintre autorii ATENTATELOR DE LA PARIS apartine unui IMIGRANT SIRIAN inregistrat pe o insula din Grecia la sosirea pe teritoriul Uniunii Europene, IN LUNA OCTOMBRIE. Anuntul a fost facut de ministrul grec al Protectiei publice, Nikos Toskas, citat de AFP.

UPDATE 18.45 PASAPORTUL SIRIAN DESCOPERIT LA PARIS asupra cadavrului unuia dintre ATACATORII SINUCIGASI care au comis atacurile de vineri seara din capitala Frantei apartine unui MIGRANT care se INREGISTRASE IN GRECIA, informeaza sambata France Presse.

UPDATE 18:30 PAPA FRANCISC: ATENTATELE DIN FRANTA, un capitol din cel de-al TREILEA RAZBOI MONDIAL

UPDATE 18.00 Autoritatile franceze anunta ca cele sase atentate simultane au fost provocate de OPT TERORISTI. Sapte s-au sinucis, unul a fost impuscat, informeaza AFP, care citeaza surse din PARCHETUL GENERAL FRANCEZE.

UPDATE 17.45 O AERONAVA DE PASAGERI ce trebuia sa plece spre Franta a fost retinuta la sol si evacuata pe aeroportul Schiphol, din AMSTERDAM, dupa un mesaj de amenintare cu bomba a circulat pe Twitter, potrivit Reuters.

UPDATE 17.25 MARINE LE PEN: MOSCHEILE RADICALE trebuie INCHISE, iar CLERICII RADICALI EXPULZATI

UPDATE 17.05 Trei sute de persoane RANITE in ATENTATELE DIN PARIS de vineri seara, dintre care 80 de raniti in “SITUATIE DE URGENTA ABSOLUTA” si 177 in URGENTA RELATIVA au fost internate in SPITALELE PUBLICE DIN PARIS, transmite sambata AFP.

In aceste calcule figureaza si 43 de “martori sau apropiati” a caror stare de sanatate a facut necesara internarea, a detaliat Asistenta Publica-Spitalele din Paris, care gestioneaza toate institutiile spitalicesti din capitala franceza. Cincizeci si trei de persoane au fost deja externate sambata la pranz.

UPDATE 16.35 ATENTATE LA PARIS: Teroristii de la BATACLAN vorbeau între ei IN FRANCEZA (Le Figaro)

UPDATE 16.05  Unul dintre teroristii care au provocat vineri seara un masacru in sala de concerte Bataclan, din centrul Parisului, a fost IDENTIFICAT DUPA AMPRENTE, fiind deja in evidenta politiei din cauza legaturilor sale cu MEDIILE JIHADISTE, a transmis sambata presa franceza, citata de EFE.

Este vorba de un tanar din localitatea Courcouronnes, situata la 35 de kilometri sud de Paris, potrivit postului de radio ‘Europe 1’. Tanarul este CETATEAN FRANCEZ, transmite AFP, care citeaza surse concordante.

UPDATE 15.40: Polonia a decis sa nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiatilor impuse de Uniunea Europeana, in contextul atentatelor din Franta, relateaza Reuters. “Polonia nu mai poate accepta imigranti in cadrul sistemului Uniunii Europene de cote”, a transmis sambata Konrad Szymanski, ministrul polonez desemnat pentru Afaceri Europene.

“In contextul tragicelor evenimente de la Paris, nu vedem posibilitatile politice de implementare a sistemului”, a explicat Szymanski.

UPDATE 15.30:  “In tragedia de azi-noapte din Paris si-au pierdut viata doi cetateni romani. Din nou, sufletele noastre sunt in doliu si va cer tuturor sa ramanem uniti si solidari. Familiilor indoliate le transmit toata compasiunea mea”, a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

UPDATE 15.15: Doua fragmente de pasapoarte, unul sirian si unul egiptean, au  fost gasite langa resturile atacatorilor de la Stade de France, informeaza AFP si televizunea de stat din Hexagon.

UPDATE 15.05: O masina, inmatriculata in Belgia, cu patru barbati inarmati a spart un baraj al politiei de pe autostrada si se indreapta spre Paris, informeaza cotidianul francez Le Parisien. Conform sursei citate, masina respectiva ar fi implicata si intr-unul dintre atentatele de ieri seara.

UPDATE 15.00: Un suspect care are legatura cu ATENTATELE de la PARIS a fost arestat sambata dimineata in GERMANIA, noteaza cotidianul Le Parisien.

UPDATE 14.45: Noi imagini FILMATE la scurt timp dupa unul dintre ATENTATE. IMAGINI surprinse pe strada FONTAINE-AU-ROY de jurnalistii de la Le FIGARO.

UPDATE 14.00: MAE a confirmat ca doi CETATENI ROMANI au fost UCISI in timpul ATENTATELOR de la PARIS. Este vorba de un cuplu stabilit de mai multi ani in Franta. Ambii soti aveau varste in jurul a 30 de ani, barbatul fiind originar din Tulcea si femeia din Baia Mare. Cuplul de ROMANI UCISI  avea doi copii care se afla si ei in Franta.

UPDATE 13.58: STAT ISLAMIC a REVENDICAT OFICIAL atacurile teroriste de la Paris. VEZI DOCUMENTUL AICI

UPDATE 13.55:  Presedintele francez Francois Hollande a discutat la telefon, sambata, cu Angela Merkel, Recep Tayip Erdogan si alti lideri europeni.

UPDATE 13.45:  Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a mers sambata la ambasada Frantei unde a condamnat aceste “acte teroriste lase si impardonabile”.

UPDATE 13.35: O aripa a Galeriilor Lafayette din Paris a fost evacuata din cauza unui pachet suspect.

UPDATE 13.00: IMAGINI SOCANTE cu atacul TERORIST de la teatrul parizian BATACLAN publicate de jurnalistii de la cotidianul LE MONDE. VEZI VIDEO AICI

UPDATE 12.50:  Secretarul de stat american John Kerry a transmis ca atacurile de la Paris au fost realizate de niste fascisti care doreau sa creeze haos, potrivit AFP.

UPDATE 12.43:  Un terminal al aeroportului Gatwick din Londra a fost evacuat de urgenta. Un purtator de cuvant al politiei locale a transmis ca masura a fost luata pentru protejarea oamenilor. Autoritatile au precizat pentru BBC News ca e vorba de un pachet suspect.

UPDATE 12.10: Presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE a indicat gruparea terorista STAT ISLAMIC ca principal responsabil pentru aceste atacuri si a anuntat ca in urmatoarele trei zile in FRANTA va fi DOLIU NATIONAL .

UPDATE 12.05:  “E un act de razboi, planuit din afara. E un act de barbarie. Tara e indurerata, am decretat doliu national de trei zile si am luat toate masurile pentru a ne proteja cetatenii”, a declarat Francois Hollande.

UPDATE 11.54:  Reuniunea Consiliului francez pentru aparare a luat sfarsit. Presedintele Francois Hollande a tinut o scurta declaratie in fata presei, in care a condamnat actele de terorism si a facut apel la unitate. Mai mult, a precizat ca tara sa va fi nemiloasa in fata barbarismului.

UPDATE 11.30:  Ovidiu Marincea, purtatorul de cuvant al SRI, a explicat intr-o interventie telefonica la postul de televiziune Digi24, ca informatiile de pana acum nu justifica ridicarea nivelului de alerta terorista in Romania. In consecinta, acesta ramane la albastru – grad redus de risc de atac terorist.

UPDATE 11.25: Vaticanul a condamnat uciderile din Paris, despre care a spus ca sunt “violente teroriste bolnave” si a cerut un raspuns decisiv pentru a opri raspandirea “urii criminale”.

UPDATE 11.13:  Presedintia Frantei a oferit clarificari dupa ce presedintele FRANCOS HOLLANDE a anuntat inchiderea frontierelor, explicand ca au fost reintroduse controale temporare la punctele vamale, dar circulatia ramane deschisa.

“Presedintele FRANCOS HOLLANDE a dispus reintroducerea urgenta a controalelor la frontiere”, a transmis Palatul Elysee. “Nu este vorba de INCHIDEREA GRANITELOR, asa cum anuntase initial presedintele republicii”, a explicat Presedintia Frantei.

Franta a decretat STAREA de URGENTA dupa ATENTATELE TERORISTE de la Paris, iar presedintele FRANCOS HOLLANDE anuntase, probabil in situatia tensionata a momentului, inchiderea frontierelor.

UPDATE 11.10: PRESA FRANCEZA a anuntat, in urma cu putine momente, un ultiim BILANT al ATENTATELOR: 128 de MORTI, 180 de RANITI dintre care 80 GRAV.

UPDATE 11.00: HARTA cu locurile unde s-au petrecut ATENTATELE TERORISTE:

UPDATE 10.50: Prima fotografie cu presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE evacuat din tribunele arenei STADE de FRANCE:

UPDATE 10.22: Compania aeriana American Airlines a suspendat temporar cursele aeriene cu destinatia Paris din cauza seriei de atentate din capitala Frantei, informeaza Le Figaro.

“Aeroportul international Charles-de-Gaulle este deschis in prezent, dar noi am decis suspendarea zborurilor in aseteptarea de informatii suplimentare”, a declarat un purtator de cuvant al American Airlines. Compania United Airlines a mentinut cursele aeriene spre capitala Frantei, iar Delta Air Lines nu a comentat situatia.

UPDATE 10.17: Premierul interimar SORIN CIMPEANU a declarat, pentru Agerpres, ca a convocat pentru sambata dimineata, de la 10,30, la Guvern, Consiliul Operativ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

UPDATE 10.15: Cancelarul german Angela Merkel a tinut o alocatiune in care a transmis ca e in stare de soc dupa tragedia din Paris. De asemenea, a tinut sa precizeze ca e alaturi de poporul francez in aceste momente grele si ca militeaza pentru apararea libertatii. “Atacatorii urasc libertatea (…). Germania e alaturi de Franta. Guvernul nostru e in contact direct cu cel de la Paris si ii oferim sprijinul nostru. Vom ajuta sa ducem o lupta impotriva terorismului si vom urmari desfasurarea evenimentelor”, a spus seful cancelariei de la Berlin.

UPDATE 10.00:  Jurnalistii francezi transmit ca Politia a redeschis perimetrele din apropierea restaurantelor Le Carillon si Le Petit Cambodge, unde au avut loc doua dintre atacuri.

UPDATE 09.20: JURNALISTUL ROMAN ANDREI MARIAN MIHAI de la postul FRANCE 24 a fost GRAV RANIT in MULTIPLUL ATENTAT TERORIST din capitala Frantei. DETALII AICI.

UPDATE 08.52: Inca din timpul noptii, masurile de securitate au fost sporite la toate reprezentantele consulare din Romania. Ambasada Frantei de la Bucuresti este pazita de trupe antitero si de jandarmi cu arma la vedere, potrivit Digi 24.

UPDATE 08.44:  Amintim ca in Franta este stare de urgenta: aceasta masura permite inclusiv inchiderea temporara a locurilor de spectacole, interdictia de circulatie a persoanelor sau citarea oricarei persoane a carei activitate poate fi considerata periculoasa. Muzeele, centrele comerciale, scolile, bibliotecile si orice spatii aglomerate vor fi inchise la Paris in acest weekend.

UPDATE 08.27: The Guardian a vorbit cu Mark Colclough, un psihoterapeut britanic in varsta de 43 de ani, care se afla cu un coleg pe Rue de la Fontaine, cand a vazut cum un atentator deschide focul intr-o cafenea.

“Era stangaci si tragea in rafale de trei sau patru impuscaturi. A fost complet intentionat, rafale profesioniste de trei sau patru impuscaturi. A omorat trei sau patru inidivizi care stateau pe scaune in fata cafenelei. Am vazut cum au fost impuscati. Au cazut de pe scaune pe pamant. Apoi s-a rotit si a tras intr-o masina prin geamul soferului. Apoi l-am vazut cum a mers in cafenea. S-a rotit spre dreapta si apoi spre stanga si a deschis focul. Asta a fost momentul cand ne-am acoperit. Am auzit un total de poate 15 sau 20 de impuscaturi, apoi s-a facut liniste”, a povestit supravietuitorul.

UPDATE 08.20:  O marturie a unui reporter supravietuitor descrie carnagiul din interiorul salii de concerte. “Teroristii erau foarte calmi, Au reincarcat armele de 3-4 ori. Nu spuneau un cuvant. Taceau sub mastile negre si trageau”, a spus acesta pentru CNN.

UPDATE 07.30: BILANTUL MULTIPLULUI ATAC TERORIST a crescut: cel putin 153 de oameni au MURIT, peste 200 de oameni sunt RANITI, dintre care 80 sunt in stare critica. 

UPDATE 02:40 – Circa 100 de morti in sala de concerte din Paris atacată de teroristi – surse

UPDATE 02:02: Presedintele Frantei a declarat stare de urgenta in toata tara si a inchis frontierele Frantei. “In aceste clipe atacuri teroriste fara precedent au loc in Paris. Sunt mai multe zeci de morti, multi raniti. E o eroare. Am mobilizat toate fortele posibile pana la anihilarea teroristilor. Am convocat Consiliul de Ministri. Starea de urgenta va fi decretata, anumite drepturi vor fi interzise. Se vor inchide frontierele ca sa fim siguri ca nimeni nu va parasi tara. E o incercare teribila. Trebuie in acest moment dificil si am un gand pentru victime, pentru familiile lor sa fim uniti”, a declarat presedintele Francois Hollande. 

UPDATE 00:59:  Cel putin 60 de persoane au fost ucise, iar alte sute sunt ranite in urma atacurilor teroriste comise vineri seara in Paris, anunta surse din cadrul politiei citate de AFP. Peste 100 de persoane luate ostatice

UPDATE 00:39:  Mai multe explozii si atentate teroriste au avut loc vineri seara in mai multe zone din Paris, bilantul fiind de cel putin 40 de morti si sute de raniti. Cateva explozii s-au produs in zona Stade de France, unde avea loc un amical intre echipele de fotbal ale Frantei si Germaniei, iar alte atacuri armate au fost semnalate in zonele Fontaine au Roi, Charonne si Bataclan.

Cel putin 40 de persoane au fost ucise, iar alte sute sunt ranite in urma atacurilor teroriste comise vineri seara in Paris, anunta surse din cadrul politiei citate de AFP.

Cel putin doua explozii, comise aparent de teroristi sinucigasi, au avut loc vineri seara in fata “Stade de France”, in cursul unui meci de fotbal intre reprezentativele Frantei si Germaniei. La meci asista si presedintele Francois Hollande, care a fost evacuat in siguranta.

In paralel, teroristi au deschis focul cu arme automate la restaurante si terase din zonele Bichat, Charonne si Bataclan, situate in centrul Parisului.

In sala de concerte din zona Bataclan, in sectorul 10 al Parisului, persoane inarmate au ucise zeci de persoane si tin ostatice alte cateva sute. In momentul atacului, in sala avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

Autoritatile franceze par depasite de situatie.

Cel mai probabil este vorba de atentate coordonate care poarta marca unor organizatii teroriste precum Al-Qaida sau Stat Islamic.

 Stire initiala

Totodata, o luare de ostatici este in curs la sala de spectacole Bataclan, din arondismentul 11 al Parisului, a anuntat prefectura de politie, potrivit AFP.

Pe langa exploziile de la Stade de France au mai fost inregistrate impuscaturi in alte 3 zone din Paris, cu victime, scrie Figaro.Impuscaturile soldate cu victime au avut loc pe des rue de Charonne, rue de la Fontaine-au-Roi si Bataclan. 

Le Figaro anunta, citand surse din cadrul politiei, ca in acest incident sunt cel putin 18 morti.

Sursa foto: ziaruldeiasi