ATENTATE TERORISTE PARIS: RECONSTITUIRE AUDIO DE LA SALA BATACLAN

Reconstituirea audio a baii de sange de la Bataclan, prin suprapunerea mesajelor radio ale politistilor si inregistrarii gasite la fata locului, le-a permis anchetatorilor sa refaca mai indeaproape modul in care s-a desfasurat masacrul din sala de concerte din Paris.

“E lume la Bataclan. Se trage cu…”. Este ora locala 21.56 (22.56, ora Romaniei) in momentul in care primul mesaj radio al unui politist semnaleaza inceperea masacrului ce izbucnise cu noua minute mai inainte, relateaza Le Parisien, citat de Newsro.

Aveau sa urmeze doua ore, 38 de minute si 44 de secunde de cosmar. Anchetatorii din cadrul brigazii criminale au predat justitiei acest document extrem de terifiant, scrie ziarul. Este vorba despre exploatarea inregistrarilor de pe un dictafon abandonat de catre un spectator si gasit la primul etaj al salii de spectacole.

Transcrierea acestei inregistrari, alaturi de cea a discutiilor prin statii radio intre politisti retraseaza, secunda cu secunda, desfasurarea tragediei si dezvaluie pentru prima data cuvintele exacte pe care le-au spus atacatorii in timpul masacrului.

“Ascundeti-va!”. Acest reflex al unui spectator este prima voce inregistrata de dictafon.

Cei trei teroristi tocmai patrunsesera in sala.

“Oare visez?”, spune altul, caruia nu-i venea sa creada.

Suieratul gloantelor se amesteca cu strigatele victimelor de la parter.

Abia dupa sapte minute de masacru sistematic se adreseaza jihadistii ostaticilor, dand ordine contradictorii.

“Ridica-te sau te omor”, striga unul dintre ei.

“Culcat sau trag”, spune Samy Amimour, singurul identificat pe banda de catre anchetatori.

“Ne bombardati fratii in Siria si in Irak. De ce suntem aici? Am venit pana in Siria (sic!) sa va facem acelasi lucru”, spune un atacator.

“Suntem barbati, va bombardam la sol. Nu avem nevoie de avioane. Iata, l-ati ales pe presedintele vostru Hollande, iata (aceasta este) campania lui. Multumiti-i!”, spune altul, dupa care avertizeaza ca pe “cel care incearca sa faca pe justitiarul il omor”.

Intre doua tiruri, un terorist continua: “A venit timpul razbunarii”.

Dupa 12 minute de executii in serie, teroristii isi revendica, de aceasta data in mod clar, apartenenta la gruparea Statul Islamic.

“Cunoasteti Daesh (…). Daesh este Statul islamic. Ei sunt peste tot, in Franta, in Statele Unite. Vom lovi totul”, spune unul dintre ei.

Ajunge primul politist

Un minut mai tarziu, un prim politist din cadrul Brigazii de lupta impotriva criminalitatii (BAC) intra in sala pe intrarea principala si il ia pe Samy Amimour in catare.

“Iesi afara, iesi afara nenorocitule!”, il ameninta fanaticul. Fara sa se lase intimidat, politistul trage asupra teroristului. Centura exploziva se declanseaza in acelasi moment. “Allahu Akbar”, striga cei doi complici ai teroristului.

Ismael Omar Mostefai si Foued Mohamed-Aggad decid atunci sa urce la balconul salii si sa intre in contact cu Politia prin intermediul unui spectator, pe care-l obliga sa se posteze in apropierea unei usi in spatele careia se refugiaza impreuna cu aproximativ zece ostatici.

“Suntem luati ostatici. Au centuri explozive. Nu venti, ca altfel arunca totul in aer”, le spune el politistilor din cadrul Brigazii de Cautare si Interventie (BRI), care tocmai sosisera, in timp ce teroristii cautau un walkie-talkie cu care sa “vorbeasca cu un conducator”.

Politia incearca sa comunice cu atacatorii cu ajutorul unui telefon mobil al unui spectator, dar apelurile erau efectuate cu dificultate. Intre timp, intariri patrund, in formatie, in sala, dar absenta planurilor localului le ingreuneaza inaintarea. “La naiba, grabiti-va!”, implora un spectator.

Apropiindu-se de usa in spatele careia se ascund Mostefai si Aggad, un politist este reperat de catre un terorist.

“Opreste-te! Cara-te. Ii arunc in aer pe ostatici”, il ameninta el.

“Ok”, ii raspunde politistul si face cale intoarsa.

In urmatoarea ora, intaririle avanseaza pana la balcon, in spatele unui scut. In momentul in care ii observa, unii raniti le cer ajutorul, in timp ce altii ii implora sa plece, ca sa evite o noua baie de sange. O situatie delicata, care le incetineste inaintarea.

“Scoateti-i de acolo, m-am saturat”, cere un politist, prin statia radio, la ora locala 23.37 (sambata, 14 noiembrie, 0.37, ora Romaniei).

Patru minute mai tarziu are loc asaltul final, in sala in care s-au baricadat cei doi teroristi. Sunt eliberati ultimii ostatici.

Sursa foto: le monde