ATENTATE TERORISTE PARIS: Tarile din EUROPA CENTRALA SI DE EST si-au sporit MASURILE DE SECURITATE

ATENTATELE DIN PARIS soldate vineri seara cu cel putin 128 de morti si 300 de raniti au determinat TARILE DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST sa-si sporeasca sambata MASURILE DE SECURITATE, relateaza EFE.

Masura este luata totodata in plina CRIZA A REFUGIATILOR care afecteaza o mare parte dintre aceste tari central si est-europene, deoarece pe aici tranziteaza zilnic mii de oameni care FUG DE CONFLICTELE DIN ORIENTUL MIJLOCIU.

GUVERNUL UNGAR, care in septembrie si octombrie si-a inchis frontierele cu Serbia si Croatia pentru a stopa afluxul de migranti care doresc sa ajunga in nordul Europei pentru a cere azil, a anuntat ca a ridicat ALERTA DE SECURITATE PENTRU AMENINTARI TERORISTE. “Trebuie sa sporim protectia tarii si sa raspundem acestui oribil atac terorist”, a declarat sambata premierul ungar Viktor Orban la televiziunea publica M1.

Masurile introduse presupun o mai mare prezenta a politiei pe strazi, aeroporturi si in imprejurimile centralei nucleare de la Paks, precum si un control mai strict la frontiere. Premierul ungar a anuntat anularea congresului partidului de guvernamant, Fidesz, prevazut pentru duminica, si a informat ca Ministerul de Interne negociaza cu UEFA conditiile de securitate pentru partida de fotbal dintre Ungaria si Norvegia, prevazuta sa se desfasoare duminica la Budapesta (in a doua mansa a barajului pentru calificarea la turneul final al Campionatului European de fotbal din vara anului viitor, din Franta).

CITESTE SI: ATENTATE TERORISTE PARIS: PASAPORTUL SIRIAN AL UNUIA DINTRE ATACATORII SINUCIGASI APARTINE UNUI MIGRANT INREGISTRAT IN GRECIA. LIVE TEXT

Potrivit MTI, guvernul ungar a declarat duminica ZI DE DOLIU, in memoria victimelor atentatelor de la Paris. Intrebat daca exista indicii potrivit carora Ungaria ar putea deveni o tinta a atacurilor teroriste, premierul Orban a declarat ca “nimic nu poate fi exclus, dar nu exista informatii care sa sugereze ca Ungaria se afla in pericol. Totusi, situatia se poate schimba oricand. Nu exista securitate absoluta”. Totodata, MAE ungar le-a recomandat cetatenilor ungari ca, pe cat posibil, sa-si amane calatoriile la Paris, iar cei care totusi trebuie sa se deplaseze in Franta, sa se inregistreze pe site-ul Serviciilor Consulare pentru ca autoritatile ungare sa stie de ei.

Guvernul SLOVACIEI, care, la fel ca toate celelalte tari din regiune se opune cotelor de repartizare a refugiatilor stabilite de UE pentru intregul bloc comunitar, a anuntat ca VA ARESTA ORICE PERSOANA CARE INTRA ILEGAL IN TARA. “Securitatea se transforma in prioritate absoluta”, a declarat premierul slovac Robert Fico. “Tot vorbim de luni de zile ca riscurile de securitate asociate migratiei sunt enorme (…) Nu putem admite niciun nivel de risc asociat cu refugiatii. Oricine traverseaza ilegal frontiera va fi arestat si considerat un risc pentru securitate”, a declarat Fico presei locale.

“Din nefericire, s-a terminat perioada lipsita de griji si a nivelurilor inalte de libertate”, a avertizat la Praga MINISTRUL APARARII CEH, Martin Stropnicky.

CITESTE SI: ATENTATE TERORISTE PARIS: STAT ISLAMIC A REVENDICAT OFICIAL ATACURILE: ACESTA ESTE DOAR INCEPUTUL! – DOCUMENT

La randul lor, AUTORITATILE DE LA ZAGREB si-au pus serviciile de securitate in ALERTA MAXIMA, insa deocamdata nu-si vor schimba politica fata de refugiatii care tranziteaza zilnic tara, a anuntat premierul croat Zoran Milanovic, intr-o conferinta de presa in capitala croata.

Ministrul de externe SLOVEN, Karl Erjavec, a dat asigurari ca in tara sa NU ESTE LOC DE PANICA si nici nu intentioneaza sa declare stare de urgenta, insa a apreciat ca, “dupa 13 noiembrie, Europa nu va mai fi la fel, asa cum nici SUA nu au mai fost la fel dupa 11 septembrie (2001)”.

Masurile de securitate au fost sporite si in BOSNIA-HERTEGOVINA, in timp ce paginile islamiste de internet isi exprimau bucuria fata de atentatele din Paris. Presedintia bosniaca a condamnat atacul, pe care l-a calificat drept un act las, deplorabil si irational, indreptat impotriva intregii umanitati.

CITESTE SI: SITE PROJIHADIST: ATACATORII AU UCIS FRANCEZI NECREDINCIOSI

PREMIERUL SARB Aleksandar Vucic a convocat o reuniune extraordinara a biroului de coordonare a serviciilor de securitate si si-a oferit sprijinul “pentru poporul francez si pentru statul francez” in lupta “impotriva celei mai mari plagi a lumii actuale, terorismul”, a informat agentia sarba Tanjug.

In BULGARIA, ministrul de interne Rumiana Basvarova, a anuntat sporirea masurilor de securitate, inclusiv o intarire a controalelor la frontiere, fara sa se ajunga insa pana la inchiderea granitelor. La randul sau, premierul bulgar Boiko Borisov a calificat atentatele din Paris drept “noul 11 septembrie din Europa”. “Zeci de mii de persoane ne traverseaza frontierele, sunt retinute, intoarse din drum, si cu siguranta ca printre ele exista oameni deceptionati sau suparati, iar acesta constituie un potential risc (ca aceste persoane sa se transforme in teroristi)”, a spus Borisov.

Sursa foto: channelnewsasia