Atentatul de la Boston: Un suspect a fost prins, al doilea este vanat de politisti

FBI a difuzat vineri fotografii si imagini video cu doi barbati care sunt suspecti in dublul atentat cu bomba de la maratonul din Boston si a cerut ajutorul populatiei pentru identificarea acestora. Cele doua persoane suspectate de comiterea atentatului sunt doi frati de origine cecena, afirma vineri postul american NBC News, in timp ce politia era angajata in continuare intr-o vasta cursa de urmarire a unuia dintre acestia.

UPDATE: Suspectul ucis la Boston se numea Tamerlan Tarnaev

Suspectul “numarul 1” in dublul atentat cu bomba comis luni la Boston, ucis vineri dimineata, se numea Tamerlan tarnaev si avea varsta de 26 de ani, afirma postuil american NBC News.

UPDATE: Politistii cauta din casa in casa “suspectul numarul 2”

Mii de politisti puternic inarmati au mers din casa in casa vineri dimineata, in Watertown, o localitate din apropiere de Boston, in nord-estul Statelor Unite, in cadrul unei vaste operatiuni de cautare a celui de al doilea suspect in atentatul care a indoliat luni maratonul din oras.

Toate trenurile si autobuzele au fost oprite in regiunea Boston, cu scopul de a impiedica suspectul sa fuga, iar autoritatile au cerut catorva sute de mii de locuitori ai mai multor localitati din jurul Watertown sa ramana in case.

Locuitorii acestei suburbii a Bostonului au fost evacuati, iar cei care au decis sa ramana au fost indemnati sa deschida usa doar politiei.

Peste 9.000 de politisti, inarmati cu pusti de asalt il cautau in Watertown pe “suspectul numarul 2”, unul dintre cei doi tineri suspectati ca au comis luni dublul atentat cu bomba soldat cu trei morti si aproape 180 de raniti.

Cautarea se concentra intr-un perimetru de 3,8 kilometri patrati, in Watertown, in care locuiesc aproximativ 35.000 de persoane.

Suspectul urmarit se numeste Dzhokhar Tsarnaev si este in varsta de 19 ani, potrivit presei americane, care adauga ca cei doi sunt rezidenti americani.

UPDATE: Autoritatile au ordonat vineri oprirea tuturor mijloacelor publice de transport in regiunea Boston, in nord-estul Statelor Unite, si au cerut locuitorilor sa ramana in case, in timp ce politia continua urmarirea celui de al doilea suspect de comiterea luni a dublului atentat cu bomba.

Locuitorii din vestul Bostonului si din sase localitati vecine au fost indemnati sa stea acasa, iar toate autobuzele si trenurile din oras au fost oprite din ordinul guvernatorului Deval Patrick, in timp ce politia urmarea al doilea suspect, dupa ce l-a ucis prin impuscare pe primul.

Cei doi barbati au fost surprinsi in imagini mergand unul alaturi de celalalt in apropierea liniei de sosire la maraton, inaintea exploziilor care au ucis 3 oameni si au ranit aproape 180.

Un suspect in atentatul de la maratonul din Boston a murit

Politia americana a confirmat vineri moartea unui suspect in ancheta privind dublul atentat din Boston, arestat in cursul noptii, si a anuntat ca urmareste un al doilea barbat.

“Un altul a fugit (…), inarmat si periculos”, a precizat seful politiei din Boston Ed Davis pe contul sau de Twitter.

Fortele speciale ale politiei au incercuit mare parte din Watertown in urmarirea celui de-al doilea suspect si un al doilea politist a fost ranit in timpul operatiunii, a adaugat Boston Globe.

Detectivii pe Internet au dominat retelele de socializare dupa atentate, partajand si analizand numeroase fotografii si inregistrari video realizate cu telefoane mobile, aparate de fotografiat sau de posturile de televiziune.

Urmarirea pe Internet s-a concentrat asupra unor persoane cu rucsacuri negre si a condus la publicarea mai multor fotografii ale potentialilor “suspecti”.

“Ne temem ca acest lucru ar putea sa faca rau unor persoane, daca multimea desemneaza din greseala pe cineva si acest lucru conduce la represalii”, a declarat pentru AFP Cindy Cohn, de la Electronic Frontier Foundation (EFF).

Imagini cu pseudosuspecti, denumite “tipul care pleaca fugind” sau “tipul cu un tricou maro” au fost analizate cu lupa pe site-urile de Internet Reddit si 4chan, unde unul dintre albumele consacrate atentatelor din Boston fusese vazut joi seara de 2,9 milioane de persoane.

Printre imaginile difuzate, figureaza si cele publicate pe prima pagina de tabloidul New York Post, care prezinta doua persoane suspectate ca avand legatura cu atentatele dar care erau nevinovate.

“Este cel mai rau lucru care mi s-ar fi putut intampla – nu am decat 17 ani”, a declarat pentru postul ABC Salah Barhoun, una dintre cele doua persoane ale caror fotografii au fost difuzate de New York Post.

Rick DesLauriers, oficial din cadrul FBI din Boston (Massachusetts, nord-est), si-a exprimat clar nemultumirea in fata multiplicarii numarului de detectivi amatori, care au profitat de absenta informatiilor oficiale furnizate de anchetatori pana joi.

Dezvaluind aceste fotografii ale celor doua suspecti, DesLauriers a precizat: “Aceste imagini sunt singurele la care publicul ar trebui sa se uite pentru a ne ajuta. Celelalte fotografii nu trebuie considerate credibile. Ele deturneaza fara justificare atentia publicului intr-o directie proasta si creeaza o munca inutila pentru fortele de ordine”.

Printre numeroasele forumuri de detectivi de duminica, figureaza Reddit, unde un subiect denumit “findbostonbombers” a servit toata saptamana drept loc de schimb de comentarii si imagini.

La cateva minute dupa solicitarile FBI, a fost publicat un anunt pe pagina forumului, explicand: “De acum, singurele fotografii autorizate sunt cele in care ar putea sa apara cei doi suspecti ai FBI. Toate celelalte vor fi suprimate”.

Aceasta nu raspunde in totalitate cererii FBI, deoarece le lasa detectivilor amatori placerea de a publica fotografii in care “ar putea” sa figureze cei doi suspecti – cu toate erorile presupuse de acest demers. Dar este un prim pas.

Sursa: Mediafax