Atenție dacă stai la bloc! Amenzile pot ajunge și la 80.000 de lei

Parlamentarii au adoptat o lege care prevede o serie de măsuri şi sancţiuni drastice pentru eliminarea mirosurilor. Conform proiectului legislativ denumit ”Legea Mirosurilor” și iniţiat de parlamentarii USR, persoanele care produc miros de mâncare pe scara blocului ar putea primi amenzi drastice.

Astfel, în cazul persoanelor fizice, amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, respectiv 80.000 de lei pentru persoanele juridice. Rodica Militaru, membră a USR de la care a pornit propunerea preluată de parlamentarii care au iniţiat legea a explicat în ceea ce constă aceasta.

„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei.

Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a declarat pentru Adevărul Rodica Militaru.

Declarația Rodicăi Militaru a fost făcută în contextul în care legea mirosurilor, aprobată recent în Parlament şi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, i-a înfuriat pe fermieri. Aceștia i-au solicitat șefului statului să nu promulge legea.

Sursa foto: realitatea