ATENTIE la HIBELE WHATSAPP! Vulnerabilitatea mesageriei te lasa fara INTIMITATE

WhatsApp este pe val in acesti ultimi ani si este un serviciu de mesagerie destul de bun, dar are si cateva neajunsuri, iar unul dintre acestea ii poate lasa pe altii sa-ti afle programul.

Problema despre care este vorba apare din cauza functiilor de ”last seen” si ”online status”, integrate in aplicatie. Datorita acestora, iti poti verifica in mod constant contactele pentru a afla cand au fost ultima oara online.

Cea mai mare problema e ca nu poti evita in vreun mod problema asta, cel putin nu cat timp folosesti WhatsApp. Intr-adevar, poti sa dezactivezi functia ”last seen”, dar nu poti dezactiva functia ”online status”, care dezvaluie ca folosesti dispozitivul in mod activ.

Poate ca pare ceva inofensiv, dar cineva cu timp liber si cu putine cunostinte poate afla cate ceva despre cum iti petreci zilele si despre cand si cat dormi. Exact asta a facut un dezvoltator care a verificat vulnerabilitatea.

Inginerul software Rob Heaton a mai facut descoperiri similare in trecut, iar pentru a demonstra modul in care datele colectate pot fi abuzate, acesta isi imagineaza un scenariu in care creeaza o extensie de Chrome prin care supravegheaza si inregistreaza activitatea contactelor sale de pe WhatsApp.

Adunand toate aceste date, poti face niste estimari cu privire la cand merge la culcare o persoana si cat timp doarme respectiva ”tinta”. Ai putea duce lucrurile mai departe si, analizand tiparele de activitate ale mai multor persoane, poti intui cine cu cine vorbeste. Asta n-ar fi evident in prima faza, dar cu suficient de multe date colectate, e mai usor de observat care dintre contactele tale vorbesc intre ele.

Rob Heaton spune ca astfel de date pot fi colectate la scara larga si pot fi vandute apoi companiilor, in scopuri publicitare. Spre exemplu, oamenii care au tipare de somn neregulate ar putea vedea reclame la somnifere.

Sursa text si foto: thenextweb.com