Atentie, soferi! Recomandari pentru un trafic rutier sigur de Sarbatori

In aceasta perioada, politistii rutieri actioneaza in special pentru fluidizarea circulatiei, prevenirea blocajelor rutiere si a evenimentelor negative in punctele cu risc ridicat de accidente, in zona centrelor comerciale si la orele cu trafic intens, intrucat, ca in fiecare an, Sarbatorile de Iarna aduc un plus de aglomeratie in traficul rutier.

Pentru a circula in siguranta si pentru a evita producerea unor tragedii, politistii le recomanda soferilor:

– sa nu conduca daca sunt obositi. Oboseala este considerata de catre specialisti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se intampla, de regula, pe drumurile publice, mai ales la sfarsit de saptamana;

– sa evite consumul de bauturi alcoolice seara, daca dimineata urmeaza sa conduca masina;

– sa nu vorbeasca la telefonul mobil in timp ce conduc masina . Studiile arata ca aproape jumatate dintre posesorii de telefon mobil il folosesc atunci cand sunt la volan;

– de asemenea, atragem atentia asupra manevrei de depasire , considerata a fi manevra cu gradul cel mai ridicat de dificultate. Daca un partener de trafic s-a angajat intr-o depasire hazardata, trebuie incetinita viteza, facilitandu-i astfel reintrarea, fara pericol pe partea dreapta.

Politistii cer conducatorilor de autovehicule sa circule cu atentie, calm si sa dea dovada de respect in trafic deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat intr-un eveniment rutier cu urmari nedorite.

Pentru evitarea producerii unor blocaje in trafic, politistii le recomanda conducatorilor de autovehicule:

– sa nu depaseasca coloana de autovehicule oprite la semafor;
– sa nu opreasca sau sa stationeze in locuri unde ar putea impiedica desfasurarea normala a traficului rutier;
– sa pastreze liber centrul intersectiei;
– sa nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
– sa nu treaca la culoarea rosie a semaforului electric;
– sa nu claxoneze inutil;
– sa fie atenti la semnalele agentilor de circulatie si sa urmeze recomandarile acestora.

Conditiile meteo-rutiere nefavorabile influenteaza negativ desfasurarea traficului rutier, din aceasta cauza, Brigada Rutiera a Capitalei recomanda conducatorilor auto:

– sa-si asigure o vizibilitate buna in habitaclul masinii prin curatarea parbrizului, geamurilor laterale si a lunetei, sa aiba in perfecta stare functionare sistemul de climatizare si stergatoarele de parbriz ;

– sa adapteze viteza la conditiile meteo si de trafic, sa circule cu viteza redusa, pastrand o distanta corespunzatoare in mers intre autovehicule si sa nu bruscheze comenzile masinii;

– sa nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, in special calea de rulare a tramvaielor;

– sa nu depaseasca coloana de autovehicule oprita la semafor si sa nu patrunda in intersectie, daca, din cauza aglomeratiei nu o pot traversa;

– cand partea carosabila este acoperita cu zapada, conducatorii auto au obligatia sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara acestora.

– conducatorii auto trebuie sa se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmeaza sa-l parcurga si sa-si pregateasca autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopata, sac cu nisip, etc.).
Atentie!
Prevederile legale in vigoare interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, nefacand referire la o anumita perioada a anului.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, cauciucurile trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ,,all seasons”.

Astfel, este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta mentionata este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda), iar sanctiunea contraventionala este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare.