ATENTIE TURISTI! BOALA care face RAVAGII pe LITORAL este rezistenta la ANTIBIOTICE

Zeci de turisti ajung in ultima perioada in spitalele din Constanta din cauza unei boli grave de sezon asupra careia medicii atrag atentia ca poate fi provocata de paraziti sau ciuperci, informeaza jurnalistii de la Adevarul.

Conform oficialilor Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Constanta, in perioada 17 – 23 iulie 2017 au fost diagnosticate in serviciul de boli infectioase un numar de 101 cazuri de enterocolita, din care au fost spitalizate 63 cazuri. Comparativ cu aceeasi perioada din luna iunie, cazurile de imbolnavire au crescut cu 40%. Fie ca stati pe plaja, faceti baie sau va plimbati prin statiuni, trebuie sa fiti in permanenta atenti la produsele alimentare pe care le consumati si la normele de igiena. Pericolele sunt la tot pasul, de la nisipul in care se joaca copii, pana la apa marii care inghitita poate reprezenta o sursa de imbolnavire.

Ce este enterocolita si cum se manifesta?

”Enterocolita este o afectiune a tractului digestiv. Afecteaza intestinul subtire si intestinul gros, fiind determinata de infectii diverse, in principal de bacterii sau virusuri, dar si de paraziti sau ciuperci. Principalele manifestari ale bolii sunt scaunele moi, apoase, care in functie de agentul patogen pot fi numeroase, ajungand chiar pana la 20 scaune /zi, greata si varsaturile, dureri abdominale difuze (de cele mai multe ori sub forma de crampe), dar si manifestari extra-digestive cum ar fi: febra si frisonul, cefaleea, semne de deshidratare – sete, uscaciunea mucoasei bucale, scaderea tensiunii arteriale, ameteli si, nu in ultimul rand, alterarea starii generale”, ne explica simptomatologia acestei boli Raluca Caraivan – medic specialist gastroenterologie la Ovidius Clinical Hospital. In functie de cauza aparitiei enterocolitei (care se stabileste numai de catre medic) tratamentul trebuie sa inceapa imediat. Se va avea in vedere un consum mare de lichide (ceai, apa plata, zeama de orez, supa de morcovi), putandu-se apela in unele cazuri chiar si la saruri de rehidratare, sau la hidratare intravenoasa cu solutii perfuzabile. ”Pentru scaunele moi se folosesc antidiareice, pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice, varsaturile pot fi combatute cu prokinetice.

Atentie la tratamentul cu antibiotice!

Acestea trebuie folosite doar in cazul enterocolitelor bacteriene. Enterocolita provocata de virusuri nu raspunde la tratamentul antibiotic, de cele mai multe ori este o boala autolimitanta. In plus, utilizarea nerationala a antibioticelor duce la perturbarea microbiotei intestinale sau determina selectionarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice”, avertizeaza medicul Raluca Caraivan.

Respectati normele minime de igiena

Desigur, ca in cele mai multe cazuri, preventia este cea mai buna solutie pentru a evita o imbolnavire, mai ales atunci cand suntem in concediu si vrem sa profitam din plin de acele zile. Enterocolita este o boala in care agentii infectiosi patrund in organism pe cale orala, de aceea sfatul medicului este ”sa se respecte normele de igiena personala. Atunci cand spalatul cu apa si sapun nu este posibil, folosirea solutiilor dezinfectante pentru maini este o alternativa buna. Parintii trebuie sa ofere copiilor o alimentatie cat mai sanatoasa, nu preparate de tip fast-food. Apa marii poate reprezenta un risc doar in cazul in care este inghitita in cantitati destul de mari. De aceea, mai ales copiii trebuie supravegheati foarte atent cand se joaca in mare si pe nisip. Aveti foarte mare grija de unde cumparati si consumati alimente”, a conchis medicul gastroenterolog. 

Sursa text: adevarul