Atentie ! Un satelit se va prabusi curand pe Pamant

Agentia Spatiala Europeana a lansat un avertisment cu privire la satelitul GOCE care se va prabusi in curand pe Pamant.

Satelitul GOCE, lansat in 2009 pentru a masura gravitatia Terrei, se va prabusi in saptamanile viitoare pe Pamant dupa ce a ramas fara carburant, scrie antena3.ro. GOCE pluteste de atunci pe o orbita extrem de joasa, la o altitudine de doar 260 kilometri, de unde cartografiaza campul gravitational terestru si furnizeaza oamenilor de stiinta date foarte importante pentru a studia evolutia climei si a seismelor.

Orbita satelitului este atat de joasa, incat acesta nu va putea sa castige in altitudine pentru a-si incheia “viata” pe o traiectorie de siguranta, cum este cazul multor sateliti aflati la sfarsitul ciclurilor lor de exploatare.

“Sistemul de propulsie electrica care permite acestui vehicul spatial sa zboare la aceasta altitudine foarte joasa va inceta sa mai functioneze intre sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii noiembrie, data cea mai probabila fiind situata intre 16 si 17 octombrie”, a precizat cooprdonatorul misiunii, conform sursei citate. Potrivit oamenilor de stiinta, cea mai mare parte a satelitului, care are o lungime de 5,3 metri si o greutate de peste o tona se va dezintegra si va arde atunci cand va ajunge la o altitudine cuprinsa intre 75-80 kilometri, dar 250 de kilograme din acest satelit se vor prabusi pe Terra sub forma a 40 sau 50 de fragmente disperate pe o distanţă de 900 de kilometri.

Sursa foto: realitatea.net