Athanasiu, despre cererea DNA de urmarire penala: Aceste probleme au fost analizate deja de DNA, nu s-a gasit nimic ilegal

Fostul ministru Alexandru Athanasiu, vizat de cererea DNA privind inceperea urmaririi penale a noua fosti ministri, sustine ca nu a luat mita, nu a spalat BANI, ca nu este nici socat, nici disperat in legatura cu acest anunt, ci priveste cu mult calm si liniste sufleteasca.

”Nu sunt nici socat, nici disperat, pentru ca aceste probleme au mai fost cercetate de DNA in urma cu mai multi ani si analizate foarte serios. Nu s-a gasit absolut nimic ilegal. Mai mult decat atat nu stiu ce sa spun, sunt jurist si un om onest in viata, iau act de aceasta cerere a procurorului sef al DNA, e legitim sa faca cercetari, dar privesc cu calm si cu foarte multa liniste sufleteasca”, a declarat Alexandru Athanasiu intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

”N-am luat mita (…), nu am spalat BANI, nu am conturi offshore, nici in strainatate in banci”, a mai sustinut Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003-2005.

Intrebat daca a fost invitat la audieri, fostul ministru a raspuns negativ.

Citeste si: DNA ACUZA MINISTRI DIN 4 GUVERNE DE CORUPTIE IN DOSARUL MICROSOFT. ECATERINA ANDRONESCU, MIHAI TANASESCU SAU DANIEL FUNERIU, PRINTRE MINISTRII VIZATI

DNA cere aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului ICCJ sa ceara Senatului si Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme si Serban Mihailescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmaririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alti cinci fosti ministri vizati in acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau, s-au formulat solicitari similare catre presedintele Traian Basescu.

DNA arata ca cererea a fost formulata pentru ca exista suspiciuni in cazul fostilor ministri in dosarul privind licentele Microsoft pentru scoli.

“Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului COMERCIAL de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul «Sistem Educational Informatizat» (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

in cazul lui Alexandru Athanasiu, DNA cere avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, constand in aceea ca ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft; ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata.