ATV-ul european Albert Einstein a fost lansat cu succes catre Statia Spatiala Internationala

lansare catre Statia Spatiala Internationala

Astazi a fost lansat cu succes catre Statia Spatiala Internationala un al patrulea vehicul spatial de tip cargo, ATV-ul european automatizat denumit Albert Einstein.

Stirea a fost confirmata de Jacques Dordain, directorul general al Agentiei Spatiale Europene (ESA), dupa separarea ATV-ului de etajul superior al rachetei care a ajutat la decolare. Vehiculul spatial urmeaza sa se conecteze la Statia Spatiala Internationala pe data de 15 iunie, pana atunci zburand cu 7 kilometri pe secunda, pe o orbita circulara, la o altitudine de aproximativ 260 de kilometri pe ora.

ATV-ul Albert Einstein,care cantareste 20 de tone si are o lungime de 10 metri transporta 6,6 tone de provizii (alimente, apa, carburant si diverse materiale) pentru cei sase astronauti de la bordul ISS, ce se afla la aproximativ 400 de kilometri altitudine.
Vehiculul spatial va deveni parte integrata a ISS, echipajul urmand sa descarce incarcatura ce cuprinde 860 litri de carburant, 565 litri de apa potabila, 100 metri cubi de oxigen si 2,6 tone de diverse materiale, pachete si scrisori trimise de familiile astronautilor. In total, ATV-ul Albert Einstein transporta peste 1.400 de articole, ceea ce face acest transport cel mai mare care a ajuns vreodata pe ISS.

La finele misiunii pe ISS, vehiculul spatial urmeaza sa fie umplut cu deseurile nepericuloase de la bordul statiei, urmand ca la intrarea in atmosfera terestra sa arda.

Sursa foto: ESO