AU FORTAT NOTA PENTRU A VINDE REVISTA! REACTIA LUI CTP LA CARICATURILE CHARLIE HEBDO ANTI-MOHAMED

Editorialistul Cristian Tudor Popescu a catalogat atentatul de la ziarul umoristic Charlie Hebdo din Paris, in care au murit 12 oameni si alti 11 au fost raniti, afirmand intr-un interviu publicat de gandul.info ca atacul este “o crima oribila pentru care nu poate exista nicio justificare”, o ciocnire intre cultura omorului in numele religiei si cultura libertatii de expresie cu orice pret.

Totusi, jurnalistul este de parere ca jurnalistii francezi au fortat nota intr-o maniera care nu mai poate fi considerata satira, ci “jignire premeditata”, pentru a-si vinde revista, subliniind in acelasi timp necesitatea autoimpunerii unor limite de catre jurnalisti.  

In acelasi timp, dupa infernul de vineri, in urma caruia cei trei teroristi (cei doi frati teroristi care s-au refugiat intr-o tipografie si barbatul care a luat ostatici la un magazin evreiesc) au fost omorati, Cristian Tudor Popescu considera ca problema Europei sunt europenii, comparand tragedia cu 11 Septembrie al SUA si completand ca Europa si lumea nu va mai fi niciodata la fel.

“Problema Frantei sunt francezii, problema Europei sunt europenii. Al doilea 11 Septembrie. Da, ce s-a intamplat in aceste zile negre aminteste de distrugerea Turnurilor Gemene, pentru ca, din nou, Franta, Europa, lumea nu vor mai fi aceleasi.  Dar exista o diferenta: La World Trade Center au fost omorati aproape 3000 de oameni, nediferentiat, la gramada, in vreme ce la Charlie Hebdo a fost un asasinat chirurgical, oameni pusi pe lista cu nume, prenume si ocupatie, gazetari ai unei publicatii islamofobe si rasiste. I-au ales pe cei de la Charlie Hebdo pentru a-si asigura o platforma „morala” in fata altor musulmani, si nu numai, care ar putea fi atrasi in miscarile integrist-teroriste”, a aratat Cristian Tudor Popescu.

Citeste si: FRANTA, AMENINTATA DE NOI ATACURI TERORISTE! LIDER AL-QAIDA IN YEMEN: NU VETI FI IN SIGURANTA CAT VETI LUPTA IMPOTRIVA LUI ALLAH

“E vorba de o crima oribila pentru care nu poate exista nicio justificare. E ceea ce spunea memorabil Toma Caragiu, cu niste ani in urma: o incercare de a omori rasul. Pentru ca acele gloante pornite din Kalsnicov au trecut prin hartia revistei si au ajuns in oameni. (…) E o confruntare a doua culturi, nu a doua credinte. E vorba de cultura libertatii de expresie specifica societatii occidentale, de valoarea atasata libertatii de expresie, de faptul ca nu trebuie sa existe subiecte interzise de catre cineva, autoritate statala sau bisericeasca, pentru presa. Iar de cealalta parte este cultura omorului care se manifesta din ce in ce mai des in anii din urma, in societatea islamica, in partile ei deviate total in extremism. Putem sa ne reamintim de Salman Rushdie, autorul Versetelor satanice, cel care a fost condamnat printr-o fatwa – un decret al unui inalt ierarh religios prin care cel care a indraznit sa atenteze la prestigiul profetului Mahomed, al valorilor islamice, poate fi ucis de orice credincios islamic. Scriitorul Salman Rushdie a trait ani de zile sub aceasta teroare, ascuns in Occident, prin diverse locuinte. De asemenea, a fost scandalul monstru pe care l-a starnit incendierea unui Coran unui pastor cretin din Statele Unite. Sau decapitarile demostrative la televizor practicate acum de organizatia terorista Stat islamic”, a aratat Cristian Tudor Popescu.

“Imi amintesc ca prin 2005 au aparut primele astfel de caricaturi cu profetul Mahomed, intr-un ziar european, in niste posturi satirice. Si s-a pus problema reproducerii lor in presa romaneasca. M-a sunat atunci presedintele Traian Basescu, in calitatea mea de presedinte al Clubului Roman de Presa, si am cazut de acord ca nu este bine, ca nu este deloc oportun si nu merita ca presa romana sa reproduca asa ceva. Si atunci, consiliul de onoare al Clubului Roman de Presa a formulat o recomandare catre toate publicatiile si televiziunile sa se abtina de la reproducere, recomandare care a fost respectata in buna masura”, a continuat editorialistul.

CTP considera ca jurnalistii de la Charlie Hebdo au fortat nota prin caricaturile lor, exclusiv pentru a vinde revista si pentru a mari tirajul cu orice pret.

“Jurnalistii francezi au fortat nota intr-un mod cu care eu ca jurnalist nu sunt de acord. Cred cu tarie in libertatea noastra de expresie. Cred ca nimeni nu poate si nu trebuie sa ne interzica nimic cu exceptia legii, bineinteles, a incalcarii Constitutiei. Nu cred ca trebuie sa vina cineva sa ne impuna niste tabu-uri asupra unor subiecte, dar in acelasi timp cred ca trebuie sa ne impunem noi niste limite. Daca nu ne impunem noi niste limite, prin autoreglementare, care, din pacate, in Romania lipseste cu desavarsire, atunci libertatea noastra devine o libertate a haosului, o liberate a unei particule libere sa se miste brownian. Nu cred ca dorim asa ceva. Este nevoie de autolimitari, iar in acest caz, jurnalistii francezi au fortat nota exclusiv pentru a-si vinde revista, pentru a mari tirajul cu orice pret”, a mai spus editorialistul Cristian Tudor Popescu.

“Nu am vazut toate caricaturile, dar pe una dintre ele, care apare chiar pe coperta, scrie ‘Le Coran c’est de la merde’. Dupa care urmeaza o poanta cu niste gloante care trec printr-un Coran. Asta nu mai e umor, nu mai e satira. Stim cu totii ce inseamna ‘merde’ in limba franceza. Asta e o jignire premeditata, o provocare in ultima instanta adresata islamistilor. Eu nu as apara ca liberate de expresie ceea ce au publicat jurnalistii francezi si conduita editoriala a publicatiei”, a mai spus Tudor Popescu.