Au fost dezvaluite planurile pentru cel mai mare accelerator de particule

Oamenii de stiinta din intreaga lume au anuntat ca au finalizat cu succes proiectul celui mai mare accelerator de particule realizat pana acum.

Numit de multi cel mai ambitios proiect stiintific din istoria omenirii, acceleratorul va purta numele de International Linear Collider (ILC) si se va intinde conform descopera.ro pe lungimea a 31 de kilometri, urmand sa fie folosit pentru a dezvalui proprietatile materiei negre si a altor particule fundamentale ce compun universul.

„Tehnologia exista, bornele de cercetare si dezvoltare au fost atinse, motivele bazate pe fizica sunt clare, iar constructia poate incepe maine”, a declarat Barry Barish, un fizician american ce coordoneaza echipa de design a acestui proiect global.

Oamenii de stiinta vizeaza prin demararea acestui proiect intelegerea exacta a modului in care s-a format universul si elementele sale, plecand de la ideea ca 95% sau chiar mai mult din acestea sunt materie neagra. Astfel, noul ILC ar trebui sa le permita cercetatorilor sa recreeze o astfel de particula care a dus la nasterea Universului si alte tipuri de particule prin ciocnirea fasciculelor de electroni si de pozitroni.

Costul estimat al proiectului este de 7,8 miliarde de dolari, peste 1.000 de specialisti urmand sa fie implicati in construirea noului accelerator, care va fi unul liniar, nu circular asa cum este LHC, celalalt accelerator deja existent. „Un accelerator de particule liniar are mult mai multa flexibilitate si este totodata mai upgradabil”, a comentat un cercetator. ILC ar permite astfel studierea amanuntita a bosonului Higgs, o particula descoperita in 2012 de LHC.

Sursa foto: bareglow.blogspot.com