Au hotarat impreuna dar SESIZEAZA SEPARAT: TARICEANU si DRAGNEA se plang la CCR

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat, joi, ca a discutat cu Liviu Dragnea si au decis sa depuna doua sesizari separate la Curtea Constitutionala fata de atitudinea Codrutei Kovesi si a lui Augustin Lazar fata de solicitarile comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009, informeaza Mediafax.

“Am discutat cu omologul meu de la Camera Deputatilor, Liviu Dragnea, si este foarte posibil ca saptamana viitoare, impreuna, dar separat – adica actiunea va fi simultana, sa spunem – vom sesiza din nou Curtea Constitutionala pentru o chestiune foarte simpla, anume refuzul procurorului general si al procurorului-sef al DNA de a se prezenta in fata comisiei de ancheta parlamentara”, a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele Senatului sustine ca sesizarea este legitima intrucat cererile Comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 nu vizau activitatea profesionala a procurorilor. “Noi voiam sa aflam ce s-a intamplat in noaptea alegerilor din 2009, care nu tine de activitatea profesionala. Erau o activitate extraprofesionala, aceste intalniri contra naturii… Ce discutau cu sefii serviciilor secrete, cu oamenii politici de la vremea respectiva…”, a spus Tariceanu.

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizeaza organizarea alegerilor din 2009 si rezultatul scrutinului prezidential. Parchetul General a anuntat, insa, ca nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru ca legea nu permite furnizarea de informatii ce fac obiectul unei cercetari penale.

Comisia a cerut, in replica, ministerului Justitiei sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu “atitudinea” procurorului general, Augustin Lazar. Toader a precizat ca va discuta cu Augustin Lazar si in functie de raspunsurile lui, va sesiza Inspectia Judiciara. O astfel de discutie, la care sa participe Toader, Lazar, dar si membrii Comisiei, nu a mai avut loc.

Ca urmare a refuzului lui Lazar de a furniza o copie a dosarului, Comisia de ancheta a decis sa solicite presedintilor celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, sa ia decizia politica de a sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public. Solicitarea a ajuns la presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a transmis-o Comisiei juridice, spre analiza. CCR nu a mai fost insa sesizata, desi comisia a ajuns in stadiul de a redacta raportul, acesta fiind prezentat public miercuri.

Miercuri, comisia de ancheta a aprobat un raport partial de activitate, care va fi supus votului in plenul reunit al Parlamentului. Raportul a fost votat doar de membrii PSD-ALDE-UDMR, reprezentantii PMP si USR in comisie nu s-au prezentat la sedinta, iar liberalii au parasit sala in semn de protest.

Sursa foto: adevarul