Au inceput SICANELE! PSD si ALDE refuza sa mearga la CONSULTARI! Reactia lui IOHANNIS

Liviu Dragnea a anuntat, marti dupa-amiaza, ca PSD refuza invitatia la consultari a presedintelui Iohannis si nu va merge miercuri la Cotroceni. Pesedistii nu pot merge la consultarile convocate de catre Iohannis, pentru ca vor sa respecte Constitutia, iar miercuri este in functiune actualul Parlament, sustine Dragnea, informeaza Ziare.com.

UPDATE 2: Klaus Iohannis a comentat, marti seara, faptul ca PSD si ALDE refuza sa mearga la Palatul Cotroceni pentru consultarile pe care seful statului le-a convocat miercuri. Intrebat in legatura cu faptul ca liderii acestor partide sustin ca el a interpretat gresit un articol din Constitutie, Iohannis a raspuns ca interpretarea sa a fost una corecta.

“A fost interpretat foarte corect. Este o atitudine pur si simplu nepoliticoasa. Nu imi dau seama ce si-ar dori sa obtina, dar cred ca gresesc”, le-a spus presedintele jurnalistilor care il asteptau in fata Catedralei Sf. Iosif din Capitala, acolo unde seful statului participa marti seara la un eveniment organizat de Ambasada Italiei.

UPDATE 1: ALDE a anuntat, marti seara, ca nu va merge miercuri la consultari la Palatul Cotroceni, refuzand astfel invitatia presedintelui Klaus Iohannis“Respectul fata de proceduri este o conditie obligatorie a calitatii regimului democratic, reprezentantii ALDE vor raspunde cu maxima solicitudine invitatiei presedintelui Romaniei de a participa la consultari in vederea formarii noului Guvern dupa convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputatilor si senatorilor si constituirea unei majoritati absolute fie de catre un singur partid, fie de catre o alianta de partide”, a transmis ALDE intr-un comunicat de presa.

Formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin a transmis ca apreciaza initiativa presedintelui, dar o considera prematura, adaugand ca cea mai inteleapta cale de urmat acum este chiar cea indicata de textul Constitutiei. “Odata cu validarea noului Parlament la inceputul saptamanii viitoare, va reiesi clar daca un partid politic va detine majoritatea absoluta a mandatelor sau daca o alianta de partide va constitui in mod evident o asemenea majoritate”, se arata in documentul citat.

Reprezentantii ALDE au adaugat ca respectivul partid ori respectiva coalitie vor avea misiunea constitutionala, precizata de Decizia 80/2014 a Curtii Constitutionale, de a indica presedintelui numele candidatului pentru functia de prim-ministru. ALDE a precizat ca presedintele tarii nu are “rol de decident in aceasta procedura, ci de arbitru si mediator intre fortele politice, are doar competenta de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianta politica sau partidul politic care detine majoritatea absoluta a mandatelor parlamentare”, se arata in documentul citat.

STIRE INITIALA

Dragnea a precizat ca invitatia la consultari este facuta in baza articolului 85 din Constitutie, care prevede ca “Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament”. “Acest articol nu poate fi urmat decat de emiterea unui decret”, a precizat Liviu Dragnea, care i-a atras atentia lui Iohannis ca poate organiza consultari cu partidele doar in baza articolului 103 din Constitutie.

CITESTE SI: PONTA este pe CAI MARI: SPER CA PRESEDINTELE IOHANNIS SA RESPECTE CONSTITUTIA

Acest articol prevede ca “presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”.

Liderul PSD a spus ca i se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care la acest moment nu sunt in Parlament, respectiv PMP si USR. Liviu Dragnea a mai spus ca PSD vrea respectarea “cu strictete” a Constitutiei, iar “maine e in functie actualul Parlament”, a explicat Dragnea.”Dupa ce este constituit Parlamentul, se pot face consultari cu toata deschiderea. Acum invitatia la consultari este fundamentata pe un articol eronat din Constitutia Romaniei”, a adaugat Dragnea.

Sursa foto: psd