Au realizat harta creierului la rezolutie microscopica

O echipa internationala de cercetatori a prezentat primul model tridimensional al creierului uman, realizat la rezolutie microscopica.

Aceasta noua harta a creierului, creata de cercetatori din Germania si Canada, a fost denumita “BigBrain” si contine de 100.000 de ori mai multe date decat un RMN, fiind de 50 de ori mai detaliata decat imaginile obtinute pana acum.

“BigBrain este primul model al creierului uman in format 3D care este o reprezentare realista a acestui organ, cu celulele sale si cu toate structurile cerebrale”, a explicat Karl Zilles, profesor la Julich Aachen Research Alliance din Germania, unul din principalii coautori ai lucrarii.

Modelul de creier virtual realizat de oamenii de stiinta are la baza informatii ce provin din peste 7.400 de mostre de tesut cerebral de doar 20 de microni /o milionime de metru/ din creierul unei femei de 65 de ani, un “esafodaj anatomic” de structuri si circuite nervoase cerebrale pe care cercetatorii il vor putea completa pe viitor pentrui cercetari cu privire la boli precum Alzheimer sau Parkinson.

“BigBrain ne va revolutiona capacitatea de a intelege organizarea interna a creierului”, a declarat Alan Evans, un alt cercetator care a lucrat la acest proiect.

Sursa foto: seattlepi.com