AUDIERE AMBASADORI ROMANIA: PODGOREAN, DAVIDOIU si TUDOR, aviz FAVORABIL. UPDATE

Istoricul ADRIAN CIOROIANU a fost avizat favorabil, marti, de comisiile de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru postul de ambasador, delegat permanent pe langa UNESCO.

UPDATE 14:24: CARMEN-LILIANA PODGOREAN, ADRIAN DAVIDOIU si CRISTIAN TUDOR au primit, marti, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru posturile de ambasador in Argentina si Paraguay, Norvegia, respectiv Qatar.

Stire initiala

 El a fost avizat cu 18 voturi pentru si unul impotriva.

La audieri, Cioroianu a subliniat ca o prioritate a mandatului sau pe langa UNESCO va fi aceea de a continua “toate initiativele bune” ale Romaniei.

“Suntem in perioada in care UNESCO nu va fi focusata pe continentul european. Multe situri din Irak si Siria sunt puse in pericol de acest flagel al fundamentalismului religios. Urmatorii ani vor fi dedicati acestor spatii, dar Romania trebuie sa continue campania pe care a avut-o, sa continue ceea ce s-a facut bun. Voi putea analiza toate dosarele pe care Romania le are in lucru. O prioritate este aceea de a continua toate initiativele bune in interesul national”, a spus fostul ministru de Externe.

Adrian Cioroianu a precizat ca, in cazul insuccesului includerii centrului istoric al Sibiului si a lucrarilor lui Constantin Brancusi din Targu Jiu in lista UNESCO, a fost vorba de maniera “putin neglijenta” in care au fost alcatuite dosarele.

CITESTE SI: AMBASADORII propusi de MAE sunt audiati la PARLAMENT. ION JINGA, AVIZ POZITIV. UPDATE

“in privinta Sibiului si a lucrarilor lui Brancusi, cred ca una din cauzele principale ale insuccesului a fost maniera putin neglijenta de a alcatui dosarele. (…) Nu-l vom putea inscrie pe lista UNESCO pe Brancusi ca artist, este de la sine inteles ca acest urias creator si artist este o valoare pe care noi o impartim cu unul din principalii nostri parteneri — Franta, dar acele lucrari care sunt la Targu Jiu cred ca merita sa fie impreuna, pentru ca ele reprezinta un tot. Ar trebui sa continue inscrierea lor ca un ansamblu”, a spus el, mentionand ca, in cazul centrului istoric al Sibiului, “trebuie lucrat mai bine la dosare, sa le facem competitive si sa perseveram sa ne urmarim anumite scopuri”.

CITESTE SI: AUDIERE AMBASADORI ROMANIA: VIOREL MOSANU, aviz FAVORABIL. UPDATE

El a mai subliniat si ca prezenta unor situri romanesti pe lista UNESCO “nu le protejeaza de la sine, ele creeaza o responsabilitate crescuta pentru statul roman”.

Tot la audieri, Adrian Cioroianu a apreciat ca un ambasador pe langa UNESCO are “o pozitie privilegiata”.

“Cred ca un ambasador UNESCO (…) are o pozitie privilegiata, pentru ca exista in tara o comisie nationala UNESCO — in structura Ministerului Educatiei, in Parlament — o comisie parlamentara pentru relatia cu UNESCO, in universitatea din care fac parte — o catedra UNESCO”, a afirmat el.

Sursa foto www.citynews.ro