AUDIERE AMBASADORI ROMANIA: VIOREL MOSANU, aviz FAVORABIL. UPDATE

Comisiile de Politica Externa ale Parlamentului au inceput, marti dimineata, audierea candidatilor propusi de presedintele KLAUS IOHANNIS sa devina AMBASADORI ai ROMANIEI.

UPDATE 17.48: VIOREL MOSANU a primit, marti, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa, el urmand sa fie primul ambasador al Romaniei in Belarus, unde pana acum reprezentarea a fost la nivel de insarcinat cu afaceri.

Mosanu a primit 18 voturi “pentru” si unul “impotriva”.

VIOREL MOSANU a subliniat in cadrul audierilor faptul ca importanta R. Belarus pentru asigurarea unui cadru de stabilitate si securitate regionala a crescut in ultima perioada, iar “criza ucraineana si recrudescenta politicii agresive a Federatiei Ruse a creat la nivelul conducerii de la Minsk o vie preocupare pentru asigurarea independentei si suveranitatii tarii”.

UPDATE 12.30: ADRIAN COSMIN VIERITA  a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru postul de reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU Geneva.

ADRIAN COSMIN VIERITA a primit 17 voturi “pentru”, unul “impotriva” si o abtinere de la deputatii si senatorii din cele doua comisii.

“Geneva reprezinta locul unde Romania trebuie sa continue sa-si consolideze rolul de actor multilateral, fructificand in acelasi timp si oportunitatile de cooperare cu structurile si organizatiile din acest oras, organizatii din sistemul Natiunilor Unite, dar si din afara acestuia. Sunt cateva elemente din perspectiva rezultatelor palpabile pe care Romania, in perioada urmatoare, le poate avea. As incepe cu drepturile omului, deoarece in 2016 va avea loc materializarea istorica unei initiative a Romaniei, crearea Forumului pentru drepturile omului, democratie si statul de drept, unul dintre mecanismele Consiliului drepturilor omului”, a spus ADRIAN COSMIN VIERITA la audierile din comisiile de specialitate.

UPDATE 12.15: Comisiile reunite pentru politica externa ale Parlamentului au avizat marti favorabil, cu 19 voturi “pentru” si doua “impotriva”, nominalizarea lui BOGDAN MAZURU ca ambasador in Austria.

BOGDAN MAZURU a sustinut in fata Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului ca isi propune consolidarea relatiilor politice si economice cu Austria, care, in opinia sa, se afla la un “nivel foarte solid”.

UPDATE 11.35: MIHNEA MOTOC  a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru postul de ambasador al Romaniei in Marea Britanie.

MIHNEA MOTOC a primit 20 de voturi pentru si unul impotriva din partea deputatilor si senatorilor din comisiile de specialitate.

UPDATE 11.10:  Comisiile reunite pentru politica externa ale Parlamentului au avizat marti favorabil, cu 21 de voturi “pentru” si o abtinere, nominalizarea LUMINITEI ODOBESCU ca ambasador, reprezentant permanent al ROMANIEI la Uniunea Europeana (UE).

LUMINITA ODOBESCU a sustinut in fata parlamentarilor ca va urmari promovarea unor obiective de interes prioritar pentru Romania, cum ar fi finalizarea procesului de aderare la SPATIUL SCHENGEN.

“Ma refer la un dialog sustinut cu COMISIA EUROPEANA pentru a reprezenta progresele ROMANIEI in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), (…) dar si la pregatirea aderarii la zona euro sau la un dialog cu Comisia Europeana (CE) in ceea ce priveste fondurile europene”, a aratat LUMINITA ODOBESCU.

In opinia sa, un obiectiv major pentru ROMANIA in aceasta perioada va fi pregatirea detinerii in 2019 a presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

STIRE INITIALA

KLAUS IOHANNIS a aprobat in 30 aprilie mai multe rechemari si numiri de AMBASADORI in state de importanta majora. Printre noii AMBASADORI numiti se numara GEORGE MAIOR, in SUA si EMIL HUREZEANU, in Germania.

MIHNEA MOTOC a fost mutat de la reprezentanta pe langa UE la Ambasada din Marea Britanie, BOGDAN MAZURU a fost mutat din Franta in Austria, Luminita Odobescu este noua sefa a reprezentantei pe langa UE, ADRIAN VIERITA (fost ambasador in SUA) a fost numit reprezentant permanent la ONU – Geneva, IULIAN BUGA a fost mutat din SUA in Suedia.

ION JINGA a fost rechemat de la Londra si trimis ca Reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU – New York, in locul SIMONEI MICULESCU.

O alta numire de marca este cea a lui ADRIAN CIOROIANU (fost ministru de Externe in guvernul TARICEANU), care ii ia locul lui NICOLAE MANOLESCU la UNESCO. Manolescu, implicat in mai multe scandaluri in ultimul timp, ramane astfel fara nici un post in exterior.

De remarcat si numirea ca ambasador in Argentina si Paraguay a lui Carmen Podgorean, fost deputat PSD si actual secretar de stat in MAE.

Lista competa a numirilor:

•Dl. Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

•Dl. Bogdan Mazuru, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Austria

•Dl. Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Federala Germania

•Dna Luminita Teodora Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeana

•Dl. Cristian George Maior, ambasador extraordinar si plenipotentiar in SUA

•Dl. Adrian Cosmin Vierita, Reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU Geneva

•Dna Carmen Liliana Podgorean, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Argentina si Republica Paraguay

•Dl. Iulian Buga, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Suediei

•Dl. Mihai Constantin Coman, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Arabiei Saudite

•Dl. Constantin Mihail Grigorie, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Ceha

•Dl. Adrian Mihai Cioroianu, ambasador, Delegat permanent pe langa UNESCO

•Dl. Ion Jinga, ambasador, Reprezentant permanent pe lânga Oficiul ONU

•Dl. Viorel Mosanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Belarus

•Dl. Adrian Davidoiu, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Norvegiei.

Sursa foto: jurnalul.ro