AUDIERI la DIICOT: 29 de persoane, URMARITE PENAL, printre care REMUS TRUICA, ROSCA STANESCU si ADRIAN SARBU. REACTIA BRD. UPDATE

Procurorii DIICOT vor audia, marti, in cadrul dosarului care vizeaza CREDITELE FRAUDULOASE de la BRD, mai multe nume grele din peisajul autohton. Postul de televiziune Digi24 relateaza ca 27 de persoane vor fi audiate. Printre VIP-uri se numara si REMUS TRUICA, SORIN ROSCA STANESCU si ELENA UDREA.

UPDATE 19:45: Directorul BRD Groupe Societe Generale, Philippe Lhotte, spune, referitor la ancheta DIICOT privind fraudarea BRD, ca sunt vizate dosare vechi pe care le-a adus la cunostinta anchetatorilor acum trei ani, el declarandu-se totusi suprins de cercetarea in acest dosar a doi direcori adjuncti in functie

”BRD saluta progresele facute de ancheta DIICOT in privinta fraudei cu credite comisa impotriva bancii. Aceasta ancheta se refera la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinta organelor de cercetare acum aproape trei ani si care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD si Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane in acel moment. Sunt totusi foarte surprins de cercetarea in acest dosar a doi directori generali adjuncti in functie, impotriva carora, in mod evident, BRD nu a depus nicio plangere si in care imi pastrez toata increderea. Sunt optimist in privinta evolutiei dosarului in ceea ce ii priveste. BRD va continua sa colaboreze cu maxima transparenta cu autoritatile pentru finalizarea acestui dosar”, arata, intr-un comunicat, Philippe Lhotte, director general al BRD Groupe Societe Generale, informeaza Mediafax. 

UPDATE 18:50: Procurorii DIICOT au pus sub acuzare 29 de persoane in dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD, printre care se afla omul de afaceri REMUS TRUICA si fosta sa sotie, IRINA.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, REMUS TRUICAa este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani, iar Irina Truica de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani.

In acelasi dosar, mai sunt urmariti penal fostul senator Sorin Rosca-Stanescu, omul de afaceri Adrian Sarbu, precum si fosti directori ai Sucursalei BRD Dorobanti sau membri in Comitetul de Credit din Centrala BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Stefanescu Gavrilescu, Dana Bajescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Alte persoane puse sub acuzare: Cristian Relu Aparaschivei, Gabriela Cristina Mazilu, Ilie Marius Coconete, stefan Muntean, Ionut Nicoresteanu, Nicolae Ciumeti, Eugen Constantin Pop , Mirela Giorgiana Pop, George Lisu, Andrei Bejenaru, Dan Octavian Harabagiu, Marian Gheorghe, Alexandra Minola serban, Dumitru Diaconescu, Dorin Cornel Drula si S.N.E.

UPDATE 16.38: Procurorul-sef adjunct al DIICOT, GEORGIANA HOSSU, a declarat marti ca prejudiciul in ”Dosarul BRD” ajunge la suma de 43,5 de milioane de euro.

In acest caz, ar fi vorba despre o grupare condusa de REMUS TRUICA, acesta obtinand 17 credite care erau investite ulterior in imobile si ambarcatiuni de lux.

”In perioada 2008-2012 au constituit un grup infractional avand ca scop obtinerea unor credite de la BRD. Au facut parte si persoane cu functii de conducere, evaluatori, oameni de afaceri. S-au luat in total 17 credite neperformante, nerambursabile BRD-ului, 15 avand ca beneficiar real pe Remus Truica, desi au fost luate prin persoane interpuse. O parte a creditelor au fost investite in imobile si ambarcatiuni de lux. Prejudiciul in acest caz este de 43, 5 milioane de euro”, a declarat Hossu.

Conducerea BRD a facut plangere penala in acest caz, a subliniat aceasta.

”Acordarea creditelor se facea intr-un timp foarte scurt, chiar o zi. Un teren de cateva zeci de mii de euro ajungea la milioane de euro. Niciunul din credite nu a fost rambursat. Au fost acordate atat cu incalcarea normelor Bancii Nationale, cat si cu incalcarea normelor interne BRD. Dosarul a fost disjuns si trimis spre solutionare Directiei Nationale Anticoruptie. Lucrurile mergeau extrem de repede. Au fost situatii cand, in aceeasi zi, s-au evaluat si s-au supraevaluat garantiile imobiliare si s-au acordat si imprumuturi”, a explicat sefa interimara DIICOT.

Numele PRINTULUI PAUL apare de asemenea, in acest dosar.

UPDATE 12.00: REMUS TRUICA este cercetat sub CONTROL JUDICIAR dupa ce a obtinut, prin bunavointa directorilor bancii, credite in valoare de peste 35 de MILIOANE de EURO, informeaza postul B1 Tv. Procurorii DIICOT au dispus si punerea sub SECHESTRU a averii omului de afaceri REMUS TRUICA!

UPDATE 09.30: REMUS TRUICA, insotit de avocatul sau, a ajuns deja la sediul DIICOT. TRUICA va fi pus sub urmarire penala pentru INSELACIUNE, CONSTITUIRE DE GRUPA INFRACTIONAL ORGANIZAT, SPALARE de BANI, informeaza postul B1 citand surse judiciare.

STIRE INITIALA

Procurorii vorbesc despre credite in valoare de peste 40 de milioane de euro, ce au fost contractate incepand din 2008 si pana in prezent, la BRD. Creditele ar fi fost luate fara ca persoanele respective sa aiba dreptul sa obtine sume de bani atat de mari.

Omul de afaceri REMUS TRUICA ar fi obtinut milioane de euro de la BRD, pe baza unor garantii fictive si a unor terenuri ce ar fi fost supraevaluate. Banca a acordat acei bani insa nu a reusit sa recupereze ratele. Acestea nu au fost niciodata platite.

In acest dosar sunt implicati REMUS TRUICA, soferul sau – CRISTIAN APARASCHIVEI – care a obtinut credite de 7 milioane de euro, Sorin Rosca Stanescu, Adrian Sarbu, cei doi fiind audiati  si pusi sub URMARIRE PENALA saptamana trecuta in acest dosar, fostul vicepresedinte al BRD SORIN POPA, dar si multe alte persoane.

Sursa foto: realitatea.net