Audieri pentru șefia DNA. Candidații, față în față cu ministrul Tudorel Toader

Cei patru candidaţi înscrişi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin joi interviul la sediul Ministerului Justiţiei

Update 2: Florentina Mirică, unul dintre cei patru magistrati la sefia DNA, a declarat, joi, inainte de interviul de la Ministerul Justitiei, ca este pregatita si ca are incredere in ministrul Tudorel Toader, precizând ca spera ca nu va conta apropierea sa de fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi.

“Sunt pregatita, sper ca experiența și proiectul managerial să fie de succes pentru aceasta instituție, știu că fenomenul corupției e unul generalizat, de la mica corupție, acea ciocolată dată la ghișeu la acel procent de 10 la sută din valoarea contractelor”, a declarat Florentina Mirică.

Întrebată dacă este de părere că va conta apropierea de fosta șefă a DNA, Florentina Mirică a spus: “În mod evident nu e un argument legal și sper să nu conteze”.

Referitor la dosarele pe care le-a instrumentat, printre care cel privindu-l pe Gabriel Oprea, Mirică a spus: “Nu-mi pot imagina cum să nu cântărească o astfel de experiență profesională”.

“Întotdeauna am avut incredere in ministrul justitiei , este un inceput bun acest interviu”, a mai spus magistratul. “S-a spus ca as fi avut o actiuune disciplinara referitoare la deconspirarea unui martor.E gresit, nu e adevarat. E vorba o disputa juridica transata de CCR si anume ca dreptul la aparare este prioritar fata de protectia informatiilor clasificate”, a declarat Mirică.

Update 1: Cristian Lazăr, procuror șef adjunct la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General, a ajuns, joi dimineața, la Ministerul Justiției, unde va susține interviul pentru funcția de șef al DNA. Lazăr a declarat că este pregătit, menționând că speră ca ministrul să ia o decizie înțeleaptă.

“Sunt pregatit pentru ca altfel nu m-aș fi prezentat”, a spus Cristian Lazăr înainte de interviu. Întrebat cum îi vede pe contracandidați, Lazăr a răspuns: “La fel de calificați”. Întrebat dacă Tudorel Toader va lua o decizie înțeleaptă, magistratul a spus: “Sper că da”.

Știre inițială

Cei patru candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror şef serviciu în structura centrală a DNA. 

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. 

“Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere”, preciza MJ.

Sursa foto: realitatea