AUGUSTE RODIN, cel mai mare sculptor dupa Michelangelo

Sculptorul Auguste Rodin este considerat geniul si precursorul sculpturii moderne. Francezul Auguste Rodin s-a nascut intr-o familie modesta din Paris, la 12 noiembrie 1840 si a murit la data de 17 noiembrie 1917.

Criticii de arta il considera un precursor al sculpturii moderne, desi sunt si voci care il critica si nu sunt de acord cu aceasta titulatura. Printre operele lui Auguste Rodin care au deschis drumul spre sculptura moderna a secolului 20, se numara Ganditorul, Sarutul, Faun si nimfa, Burghezii din Calais, Cele trei umbre sau Mana lui Dumnezeu.

Iubirea lui Auguste RodinAuguste Rodin o intalneste pe Camille Claudel in 1882, in varsta de doar 17 ani. Impreuna devin doua spirite nelinistite, doua genii ale sculpturii. Camille s-a trezit intr-o zi ca maestrul Rodin nu-i este indiferent, iar Rodin „sculptorul barbos“, simte, la randul sau ca inflorea in preajma tinerei sale asistente.

El, autodidactul, care nu invatase arta la scoala, chiar suferea de un complex de inferioritate in preajma tinerei Camille, o persoana atat de cultivata.Camille Claudel si Auguste Rodin au avut o relatie personala si profesionala profunda, in perioada 1883-1898, interval in care s-au inspirat si influentat reciproc.

Dialogul suprem dintre Rodin si Camille a ilustrat faptul ca iubirea dintre cei doi a fost si o sursa de inspiratie artistica. In atelierul lui Rodin, cei doi s-au apropiat tot mai mult, ajungand la o legatura amoroasa puternica, alimentata de pasiunea comuna pentru sculptura.

La apogeul carierei sale, Rodin era considerat in Europa si Statele Unite cel mai mare sculptor de la Michelangelo. Sculpturile sale cu accente dramatice, stilul inovator si accentul pus pe miscare, expresie si evocarea spiritului erau admirate si cautate de colectionari.

Rodin avea 41 de ani si atinsese in sfarsit succesul de critica si public pe care si-l dorea. La inceputul anilor 1890, relatia dintre Rodin si Camille a inceput sa se destrame pana la despartirea finala. Un alt obstacol in povestea de dragoste a celor doi a fost relatia lui Rodin cu vechea prietena si fost model Rose Beuret.

Dupa despartirea definitiva, Rodin a atins apogeul carierei sale artistice, iar Camille s-a imbolnavit la scurt timp si a ajuns intr-un sanatoriu, unde a stat 30 de ani.VIATA LUI RODINAuguste Rodin a venit pe lume, intr-o familie modesta din Paris, la 12 noiembrie 1840, francezul care avea sa marcheze major limbajul sculpturii.

Prin atelierul lui Auguste Rodin a trecut si marele nostru sculptor Constantin Brancusi, care a deprins de la Rodin din tainele artei de a da viata pietrei si oricarui alt material sculptural.La varsta de 14 ani, Auguste Rodin este admis la Ecole Speciale de Dessin et de Mathématiques, unde a urmat cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran si ale pictorului Stéphane Belloc.

A studiat apoi la scoala de Arte Decorative, dar a fost respins de trei ori in cursul acestor ani in incercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts. In cele din urma, Rodin a urmat cursuri de literatura si istorie la Collège de France si a intrat in 1862 in ordinul monahal Pères du Saint-Sacrement .

Superiorul de acolo l-a incurajat sa-si urmeze destinul artistic. Viata lui Rodin capata alt sens dupa acest episod. Rodin debuteaza cu portrete si desene, apoi lucreaza in atelierul lui Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului seconde Empire , realizand decoratii murale, modele de ornamente si vase la manufacturile de portelan din Sèvres.

A facut litografii, picturi si lucrari de grafica, dar nemuritor ramane prin sculpturile sale ce exprima libertatea unui spirit genial, capabil sa depaseasca reguli si tipare academiste. A calatorit enorm, si-a insusit si a esentializat tot ce s-a creat pana la el si a dat stralucire cu geniu unor opere ce vor ramane inegalabile.

Din opera lui Auguste Rodin ce a netezit calea spre sculptura moderna, iata cateva dintre cele mai cunoscute opere sculpturale: Ganditorul , Sarutul , Faun si nimfa , Burghezii din Calais , Cele trei umbre , Mana lui Dumnezeu . In memoria lui Rodin este un muzeu memorial la Paris, iar lucrarile sale se afla in aproape toate marile muzee ale lumii. A murit la 17 noiembrie 1917, fiind inmormantat la Meudon-la-Forêt.