AUGUSTIN LAZAR, AVIZ POZITIV de la CSM in vederea numirii in functia de PROCUROR GENERAL. UPDATE

AUGUSTIN LAZAR va sustine joi, la Sectia pentru procurori a Consiliului uperior al Magistraturii (CSM), interviul pentru avizarea numirii in functia de PROCUROR GENERAL al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), informeaza Agerpres.

UPDATE 12.30: Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, joi, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei, RALUCA PRUNA, de numire a lui AUGUSTIN LAZAR in functia de procuror general al Romaniei. Decizia finală de numire în functie ii apartine presedintelui KLAUS IOHANNIS.

Potrivit calendarului anuntat de CSM, la o zi dupa intervievarea candidatului este programata transmiterea avizului catre Ministerul Justitiei.  Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis CSM, la sfarsitul lunii martie, propunerea pentru numirea in functia de procuror general a lui AUGUSTIN LAZAR, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit MJ, in timpul dialogului cu ministrul Justitiei, AUGUSTIN LAZAR a demonstrat ca ‘are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public’. In desemnarea propunerii, ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.

CITESTE SI: PRORITATILE LUI AUGUSTIN LAZAR: COMBATEREA IN CONTINUARE A CORUPTIEI SI RESETAREA MANAGERIALA A MINISTERULUI PUBLIC

Combaterea infractionalitatii in domeniile vulnerabile la toate nivelurile reprezinta obiectivul central al planului de management al lui AUGUSTIN LAZAR, pus de CSM in dezbatere publica pe 4 martie. Conform aceleiasi surse, principalele directii de actiune vor fi consolidarea progreselor in combaterea coruptiei in administratia locala, realizarea de investigatii efective in cauzele ce au ca obiect infractiuni de spalare a banilor si evaziune fiscala, dar si in cele privind infractiuni contra umanitatii, cum sunt dosarele privind Mineriada din iunie 1990 sau Revolutia din 1989.

Alte directii de actiune vizeaza masurile de combatere a delictelor silvice, uniformizarea practicii judiciare si gestionarea volumului mare de dosare. Pentru o mai buna gestionare a activitatii se intentioneaza continuarea demersurilor pentru crearea unei structuri distincte de politie judiciara, care sa asigure exclusiv activitatea de urmarire penala, detasarea la Ministerul Public a efectivului de politie judiciara necesar pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica, justa repartizare a sarcinilor in cadrul compartimentelor si folosirea eficienta a inspectorilor antifrauda detasati la parchete.

Procurorul general al PICCJ este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Sursa foto: realitatea