AUGUSTIN ZEGREAN, despre cazul TONI GREBLA: Pentru noi a fost o SURPRIZA URIASA. Noi nu putem sa ii cerem DEMISIA

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), AUGUSTIN ZEGREAN, a declarat, joi, ca DEMISIA este un act personal, iar judecatorul TONI GREBLA poate alege sa-si dea DEMISIA, CCR neputand sa-i ceara acest lucru.

“In legatura cu demisia, vreau sa va spun ca demisia este un act personal, daca dumnealui va alege sa-si dea demisia, este alegerea lui. Nu putem sa-i cerem demisia pentru ca legea noastra spune ce se intampla in situatii de genul acesta”, a spus AUGUSTIN ZEGREAN.

El a mai explicat ca TONI GREBLA poate fi cercetat fara nicio aprobare.

Citeste si: REACTIA OFICIALA a CCR referitoare la situatia judecatorului TONI GREBLA

“Deci dumealui poate fi cerecetat fara nicio aprobare de la nimeni, doar in momentul in care s-ar pune problema arestarii sau trimiterea in judecata, atunci se cere aprobare din partea institutiei care a aprobat numirea la Curte. Din acel moment, mandatul lui este suspendat”, a precizat AUGUSTIN ZEGREAN.

Acesta a mai spus ca pentru judecatorii CCR a fost “o surpriza uriasa” situatia lui TONI GREBLA.

“Pentru noi a fost o surpriza uriasa, este pentru prima data cand un judecator, o persoana de la Curte a fost in aceasta situatie. Ne-a socat, nu am stiut pana nu am vazut la televizor si nu am primit comunicatul DNA”, a spus AUGUSTIN ZEGREAN.

Citeste si: JUDECATORUL CCR TONI GREBLA, URMARIT PENAL. Reactie oficiala a CCR. UPDATE

“Este un eveniment regretabil, dar DNA si justititia trebuie sa duca la capat aceste cercetari, pentru ca nu vreau sa planeze asupra CCR nicio banuiala”, a mai spus presedintele CCR.

El a mai precizat ca activitatea CCR nu este afectata in urma unei eventuale suspendari a judecatorului TONI GREBLA.

“Activitatea noastra nu va fi afectata, pentru ca noi putem sa judecam daca suntem minim sase, sper sa nu ajungem acolo”, a mai declarat AUGUSTIN ZEGREAN.

AUGUSTIN ZEGREAN a mai declarat ca ii va cere judecatorului TONI GREBLA sa depuna o declaratie de incompatibilitate, iar in functie de ce va consemna acesta in document, CCR va lua o decizie.

El a explicat anterior ca, potrivit Constitutiei, judecatorii Curtii sunt incompatibili cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia celei de cadru didactic in invatamantul juridic superior.

De asemenea, Zegrean a aratat ca textul de lege prevede ca orice judecator care a desfasurat alte activitati decat aceea de judecator la Curte sau cadru didactic, care l-ar putea pune in situatia de incompatibilitate, este obligat sa declare presedintelui CCR acest lucru.

“Eu nu am primit nicio astfel de declaratie din partea domnului judecator. Astazi am aflat ca unele dintre activitati, din faptele pentru care este cercetat, l-ar putea pune in situatia de incompatibilitate. Sigur ca eu am sa ii pretind acum sa-si faca o astfel de declaratie prevazuta de acest text din lege, pentru ca este obligatia judecatorului, este chiar la obligatii trecuta, si, in functie de ce va declara dumnealui, vom lua o decizie, pentru ca ce se spune in comunicatul DNA sunt doar, deocamdata, acuzatii care i se aduc. Eu nu pot sa-l declar incompatibil sau Curtea nu-l poate declara incompatibil pe o simpla declaratie”, a afirmat seful CCR.

Intrebat daca le va cere si celorlalti judecatori ai CCR astfel de declaratii de incompatibilitate, Augustin Zegrean a replicat : “Este o idee pe care mi-o dati si poate ca este buna. Eu n-ar trebui sa le cer, pentru ca le cere legea. Este o obligatie. Obligatii scrise in lege sunt 4-5 si aceasta este una dintre ele”.