Augustin Zegrean, fost președinte CCR, explică! Ce s-ar întâmpla dacă Dăncilă ar fi suspendată de Iohannis

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a afirmat că dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcție, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o ”revocare atipică, ascunsă” a premierului, informează Mediafax. Declarația vine după ce liderul liberal Ludovic Orban a depus o sesizare împotriva premierului, pe care îl acuză de uzurpare a funcţiei, prezentarea de informaţii, cu rea-credinţă, preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat.
 
”Dacă (premierul Viorica Dăncilă -n.r.) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.
 
Citește și: LIVIU DRAGNEA NU ARE MILĂ DE MINIȘTRII DIN CABINETUL DĂNCILĂ! BATE VÂNT DE REMANIERE
 
El a precizat că, potrivit Constituției, dacă premierul este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.
 
”Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituțională chestia asta, pentru că avem text care spune că președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă și să împlinesc 45 de zile și nu se poate întoarce în funcție, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituția nu permite. Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune – președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru”, a adăugat Zegrean.
 
El a reamintit că atunci când a fost redactată actuala Constituție nu a fost prevăzută și o astfel de situație.
 
”Nimeni nu s-a gândit la suspendarea și a premierului, să încheie astfel mandatul unui guvern. Eu am fost acolo când s-a scris Constituția și nimeni nu a avut în vedere această modalitate de încetare a mandatuluio, de revocare, ori textul de la articolul 107 este cât se poate de clar – președintele nu îl poate revoca. Asta înseamnă că în nicio situație și sub nicio vorbă. Nu știu ce să zic, e complicat. Din nou va fi pusă Curtea Constituțională, dacă s-ar ajunge acolo, într-o situație în care să dea o decizie. Până la urmă <Constituția este așa cum zice Curtea, Curtea spune Constituția>”, a mai afirmat fostul președinte al CCR.
 
Sursa foto: realitatea