AUGUSTIN ZEGREAN: Legea SIE este NECONSTITUTIONALA de 12 ani

Presedintele CCR, AUGUSTIN ZEGREAN, afirma faptul ca Legea privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe (SIE) incalca prevederile Constitutiei Romaniei de 12 ani, de cand Legea fundamentala a fost revizuita.

Seful CCR a explicat ca prin adoptarea noii Constitutii Legea 1/1988, privind numirea directorului SIE, asa cum a fost conceput in 1998, a fost abrogat in mod automat. 

CITESTE SI: AUGUSTIN ZEGREAN: Solicitarea ARESTARII nu schimba situatia lui TONI GREBLA

AUGUSTIN ZEGREAN  a facut referire la articolul 154 din Constitutia Romaniei – (1) Legile si toate celelalte acte normative raman in vigoare, in masura in care ele nu contravin prezentei Constitutii. (2) Consiliul Legislativ, in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii sale de organizare, va examina conformitatea legislatiei cu prezenta Constitutie si va face Parlamentului sau, dupa caz, Guvernului, propuneri corespunzatoare.

Nimeni nu a modificat textul de lege pentru a intra in coonformitate cu noua Constitutie si, potrivit alineatului 2 al articolului 154, Consiliul Legislativ este institutia care trebuia sa ceara modificarile. 

„Sigur, trebuia sa se faca modificarea… Cum sa zic, numirea este constitutionala, dar e nelegala. Au descoperit problema in 2006, cand l-au numit pe Saftoiu, dar, pentru ca actele erau deja facute, au mers asa in continuare si nu au mai modificat nimic. Este o lipsa acolo, un vid. Legea trebuie refacuta acolo. Cineva trebuie sa puna acolo in text, ca nu poti sa folosesti Constitutia ca unealta de lucru”, a declarat ZEGREAN pentru Sursa Zilei

Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, in vigoare la aceasta ora, prevede la articolul 6, alineat 1, ca „conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) la propunerea Presedintelui Romaniei”.

CITESTE SI: AUGUSTIN ZEGREAN: Unii politicieni au facut PRESIUNI prin declaratii asupra CCR in urma deciziei privind LEGEA “BIG BROTHER” 

In acelasi timp, Constitutia Romaniei, asa cum a fost revizuita in 2003, prevede, la articolul 65, litera h, ca atributie a camerelor reunite ale Parlamentului, „numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestor servicii”.

In schimb, Constitutia Romaniei din 1991 stabilea, la articolul 62, litera g, ca numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorului Serviciului Roman de Informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestui serviciu cade in sarcina camerelor Parlamentului reunite in sedinta comuna.

Asadar, Constitutia Romaniei a fost revizuita fara ca cineva sa mai tina cont ca Legea SIE trebuie si ea modificata in conformitate cu noua Constitutie. Legea SIE functiona in conformitate cu vechea Constitutie care prevedea doar numirea directorului SRI, nu si pe cea a sefului SIE.

Sursa foto: realitatea.net