Augustin Zegrean, presedinte CCR: Crimele tortionarilor nu se prescriu

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale (CCR) a anuntat, joi, ca judecatorii au decis ca faptele de crima nu sunt prescriptibile, informeaza postul Realitatea Tv.

“Faptele nu se prescriu. Nici acum si nici mai tarziu. Mai exact, faptele de crima nu sunt prescriptibile, nici raspunderea penala, nici executarea pedepsei”, a declarat Augustin Zegrean ziaristilor care l-au asteptat la iesirea din sedinta.

Decizia Curtii Constitutionale de a respinge sesizarea depusa acum un an cu privire la neconstitutionalitatea articolului din Codul Penal in ceea ce priveste prescriptabilitatea infractiunilor de omor mentine practic pe masa justitiei dosarele crimelor comise la Revolutie, dosarele mineriadelor si dosarele tortionarilor comunisti.

„Cu majoritate de voturi, CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate a articolului 125 din Codul Penal. Concret, sa zicem, cum s-a spus in presa, prescriptia infractiunilor comise de tortionari, cum spuneati dumneavostra, nu se implineste, deci nu se aplica prescriptia. Faptele nu se prescriu. Adica, mai exact, faptele de crima, de exmplu, nu sunt prescriptibile, nici raspunderea penala, nici executarea pedepsei”, a spus Zegrean.

Prin Legea 27/2012 de modificare si completare a Codului Penal a fost inlaturata prescriptia raspunderii penale pentru omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei, inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a legii, respectiv martie 2012. In actul normativ a fost introdusa sintagma “indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, crime contra umanitatii si de razboi.

Dispozitia prevazuta in articolul 125 alineatul 3 din Codul Penal, asa cum a fost modificat dupa adoptarea Legii 27/2012, a fost contestata la CCR in 21 decembrie, exceptia de neconstitutionalitate fiind ridicata in cadrul unui proces penal.

Sursa foto: realitatea.net