AUGUSTIN ZEGREAN: Solicitarea ARESTARII nu schimba situatia lui TONI GREBLA

Presedintele Curtii Constitutionale, judecatorul AUGUSTIN ZEGREAN, a declarat, marti, ca situatia lui TONI GREBLA nu s-a schimbat odata cu solicitarea avizarii ARESTARII lui, acesta din urma putand fi suspendat doar daca fi trimis in judecata.

“Solicitarea arestarii nu schimba situatia pentru ca, numai in ca cazul in care va fi trimis in judecata, el va fi suspendat din functia de judecator. (…) Nu avem nicio posibilitate. Am discutat cu colegii si acum, am analizat, nu avem ce sa facem noi. Solutia este pana la urma la dumnealui daca isi da demisia sau nu si-o da”, a le-a declarat Zegrean jurnalistilor, la iesirea din sediul CC.

Presedintele CC a mai spus ca TONI GREBLA nu si-a anuntat intentia de a demisiona si ca a discutat cu acesta care i-a spus ca este uimit si ca nu a facut faptele de care il acuza procurorii.

“Daca as sti ce a facut, daca as fi in eu in situatia lui, as putea sa va spun ce as face, dar nu sunt in siutatia lui si sper nici sa nu ajung”, a completat Zegrean.

Citeste si: TONI GREBLA, acuzat si de FAVORIZAREA FAPTUITORULUI si folosirea de informatii nedestinate publicitatii

Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui TONI GREBLA, judecator la Curtea Constitutionala, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta lui Grebla in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. TONI GREBLA a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.

Totodata, marti, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si cer avizarea arestarii sale si pentru favorizarea faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Potrivit anchetatorilor, judcatorul de la Curtea Constitutionala, in cadrul unei intalniri directe cu patronul Ultex, Vasile Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, “i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urma, va afla acest lucru si ii va comunica, lasandu-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organele judiciare”.

Procurorii mai spun ca activitatea “continua si neintrerupta” a lui TONI GREBLA denota “staruinta infractionala a acestuia in a obtine foloase necuvenite din promisiunea traficarii influentei pe langa diferiti functionari publici in favoarea intereselor economice ale societatilor economice controlate de Bircina Ion si prin efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia”. Procurorii sustin ca judecatorul CC a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecand chiar si peste obligatia de a depune “o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea”.

Citeste si: DNA cere aviz pentru ARESTAREA lui TONI GREBLA

TONI GREBLA mai este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui TONI GREBLA si administratorul mai multor firme, deputatul PSD IULIAN IANCU, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, TONI GREBLA a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.