Aur sau criptomonede? Avantaje și dezavantaje pe termen lung

Piața criptomonedelor este caracterizată de volatilitate și în decursul anului curent (2021) a ajuns la 2.69 trilioane de dolari. Se desprinde o tendință generală a investitorilor de a fugi din refugiile tradiționale pe timp de inflație crescută, cum sunt aurul sau alte metale prețioase, spre Bitcoin și alte criptomonede. Fiind o monedă atât de populară în ultima perioadă, o să încercăm să facem o comparație cu avantaje și dezavantaje ale metalului prețios și a regelui monedelor digitale.

Un avantaj pe care îl are aurul în detrimentul criptomonedelor este esența lui. Aurul are o utilitate instriseca independența de valoarea sa în scopurile materiale. Aurul este acceptat de toți pentru că poate fi folosit și în alte scopuri, cum ar fi cele ornamentale, bijuteriile. Dar și în alte scopuri, mai nou în crearea de plăci de baza și electronică, dar pot fi vândute și în scopuri monetare pentru a justifica valoarea sa în bani. Aurul din cele mai vechi timpuri a fost recunoscut că fiind valoros, Bitcoin fiind cunoscut de doar câțiva ani. Avantajul aurului este că are acceptare generală, în comparație cu Bitcoin care încă are oameni sceptici. Însă sunt țări unde puteți cumpără produse cu Bitcoin, spre exemplu în El Salvador unde Bitcoin este cunoscut în prezent că monedă de circulație, acceptată la magazin sau ca achiziționare de bunuri și servicii.

Un avantaj pe care îl are Bitcoin de această dată este portabilitatea. Trebuie să aibă posibilitatea de a fi transportat ușor de la un loc la altul. Să aibă o valoare mare, într-un volum mic. De exemplu un lingou de aur poate să fie extrem de valoros, însă e dificil să justifici faptul că vrei să călătorești cu unul în altă țară. În schimb Bitcoin poate fi stocat pe un portofel online sau un stick și poți să depozitezi acolo criptomonede în valoare de zeci de milioane de dolari, vezi aici prețul Bitcoin.

Dezavantajul aurului sau a banilor este imposibilitatea de a se păstra în formă perfectă în timp. Cu toate că aurul este rezistent și există în muzee monede din aur care încă și-au păstrat culoarea în proporție de 80%, însă Bitcoin este format dintr-un cod binar. Este digital și nu poate fi stricat sau șters. Nu poți distruge Bitcoin ca entitate!

Un alt dezavantaj al aurului în comparație cu Bitcoin este chiar divizibilitatea sa. Desigur, știm că un material este considerat bun atunci când acesta poate fi divizat în mai multe cantități și acestea își păstrează exact aceeași valoare. Aurul este adevărat că poate fi topit și remodelat de un milion de ori fără pierderi. Însă pentru a face tot acest proces, pastezi suma, însă investești enorm în materialele de pregătire pentru a face dintr-o bucată altele sau invers. Când ne uităm la Bitcoin, pentru simplul fapt că este digital, se poate diviza foarte ușor. Cea mai mică diviziune a BTC-ului este 1 Satoshi care are valoarea de 0.00000001 BTC. Bitcoin se poate diviza în unități foarte ușor. De asemenea, vânzarea de criptomonede este extrem de rapidă și poate fi făcută oricând, oricum, oriunde, în timp ce vânzarea aurului nu este un proces la fel de simplu.

Un alt avantaj al Bitcoinului este recunoșterea. Dacă în cazul banilor aceștia trebuie verificați în permanență pentru a nu fi falsificați, aurul are culoarea recognoscibilă și distinctă. La fel ca în cazul banilor, poate fi falsificat cu ușurință. Pentru a fi testat cu adevărat există o practică specială populară în care aurul este testat în dinți. Desigur că nu este nici igienic și nici ușor să verifici cantități mari în felul acesta. În schimb, Bitcoin este ideal pentru asta. Nu e nevoie să ai încredere în cineva pentru a face o tranzacție prin blockchain pentru că totul este securizată și informația poate fi verificată de oricine, fără a exista posibilitatea de a fi hackuit.

Voi ce ați alege în această bătălie? Aurul sau criptomonedele?