Familia studentei AURA ION va da statul in judecata daca ancheta nu va stabili vinovatii

Familia studentei AURA ION, decedata in urma accidentului aviatic din Apuseni, va da in judecata statul daca va considera ca raportul anchetei efectuate de procurori nu va stabili vinovatii pentru tragedia in care si-au pierdut viata Aurelia Ion si pilotul Adrian Iovan.

“Ne rezervam dreptul la o interventie civila si il vom folosi in cazul in care vom considera ca rezultatul anchetei nu este satisfacator”, a declarat Mariana Ciuca, sora Aurei Ion, la Gandul Live.

La 11 zile de la accidentul aviatic produs in Muntii Apuseni, la granita dintre judetele Cluj si Alba, in urma caruia si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta AURA ION, familia acesteia din urma asteapta raspunsul la cateva intrebari. “Nu vrem demisii, ci condamnari, identificarea institutiilor vinovate”, spune Mariana Ciuca, sora Aurei, potrivit gandul.info.

Vezi aici imagini EMOTIONANTE de la inmormantarea Aurei Ion

Intr-un interviu exclusiv acordat Gandul Live, ea a vorbit despre deciziile luate in familie in urma decesului tinerei AURA ION.

“Parintii mei au aflat de moartea Aurei de la televizor, pana la ora 2 dimineata, cand le-a venit cineva de la Politie la usa, ei nu au stiut nimic, au stat in tensiune sperand din tot sufletul sa nu fie vorba despre Aura. Ei stiau ca ea participa la acel zbor, dar nu stiau cine face parte din echipa, daca sunt medici, asistente sau studente femei in avion “, a mai spus Mariana Ciuca.

Potrivit acesteia, singurul sprijin pe care familia Aurei Ion l-a primit dupa accident a venit din partea unei asociatii, a Camarazilor. Intrebata daca familia ei merge in prezent la psiholog, Mariana Ciuca a raspuns afirmativ.

Referitor la opiniile, inclusiv cea a medicului Radu Zamfir, potrivit carora Adrian Iovan a fost un erou, sora studentei a raspuns ca ea si familia sa ii poarta pilotului “tot respectul” si nu il pot invinovati.

“Noi apreciem faptul ca a reusit cu dibacie sa aterizeze, iar toti sapte au supravietuit. Impactul, din cate am inteles, a fost frontal, ceea ce inseamna ca si-a asumat un mare risc. Nu putem decat sa-i spunem ca ii purtam tot respectul, pentru ca sora noastra a fost in viata pret de multe ore, opt ore, ceea ce inseamna ca el a salvat acele vieti. Conditiile meteo sunt imprevizibile. (…) Suntem alaturi de familia dansului. Nu ne putem asuma aceasta dorinta de invinuire a unei persoane, nu putem face acest lucru cand stim ca, de fapt, motivul pentru care sora noastra a decedat este in alta parte”, a spus Mariana Ciuca.

Sora studentei a fost solicitata sa comenteze si opinia potrivit careia studenta nu avea ce sa caute in avion, in conditiile in care ea era voluntar, Mariana Ciuca afirmand ca Aurelia “s-a urcat cu acordul doctorilor si al coordonatorilor, si nu de capul ei, pe furis”. “Nu stiu exact care sunt reglementarile in aceasta privinta, dar ea se afla acolo pentru ca i-a permis si, ca student, si dorea cu ardoare sa fie acolo si sa participe si sa invete din acea expeditie”, a mai declarat sora studentei.

Aura Ion, studenta in anul V la Medicina Militara, si pilotul Adrian Iovan si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic produs in Apuseni la 20 ianuarie, in urma caruia au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.