AURESCU, in UNGARIA: Din pacate, nu am reusit sa FINALIZAM Protocolul pentru minoritati

Ministrul de Externe, BOGDAN AURESCU, a declarat ca “din pacate” expertii romani si unguri nu au reusit sa finalizeze Protocolul Comitetului mixt privind minoritatile. De asemenea, el a precizat ca mai trebuie gasite solutii la “cateva probleme” greu de acceptat de o parte sau de alta.

Prezenta mea astazi este o dovada concreta a angajamentului ferm al Romaniei pentru consolidarea Parteneriatului Strategic (…) pentru a rezolva acele probleme care se afla inca pe masa relatiei bilaterale dar care pot fi rezolvate tocmai facand apel la acest spirit al Parteneriatului”, a declarat, joi, la Budapesta, ministrul roman de Externe, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul Péter Szijjártó.

CITESTE SI: AURESCU a cerut AUTORITATILOR UNGARE sa RESPECTE legislatia europeana in cazul MARKO ATTILA

Ministrul de externe este de parere ca pentru solutionarea acestor probleme “cheia cea mai importanta este dialogul si abordarea consensuala a tuturor aspectelor care sunt de interes si care trebuie sa fie solutionate dar si a proiectelor comune, inclusiv atunci cand vorbim despre protectia persoanelor care apartin minoritatilor nationale”, a precizat AURESCU.

BOGDAN AURESCU a precizat ca in timpul intalnirii a fost abordate si negocierele la Protocolul celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale, care au inceput inca din 2011, propunand o noua reuniune a Comisiei Mixte Economice Interguvernamentale. intanirea ar uma sa se desfasaare in lumile octombrie si noiembrie la Bucuresti.

CITESTE SI: AURESCU, vizita de lucru la BUDAPESTA, pentru discutii legate de minoritati nationale, Ucraina si NATO

Totodata, ministrul roman a prezentat omologului sau initiativa Romaniei privind crearea unei Curti Internationale pentru combaterea terorismului, ministrul de externe ungar salutand aceasta initiativa si mentionand sustinerea Ungariei pentru concretizarea proiectului.

Sursa foto www.hotnews.ro