AURESCU, la CAE: ROMANIA sustine ELABORAREA noii STRATEGII de SECURITATE a UE

Ministrul de Externe, BOGDAN AURESCU, a afirmat, luni, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), ca Romania sustine procesul de elaborare a noii Strategii de Securitate a UE, care sa reflecte noile realitati, evolutii si provocari din Vecinatatile estica si sudica ale Uniunii.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrii de externe din UE au discutat, luni, la Luxemburg, in cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), despre procesul de revizuire a Strategiei de Securitate a Uniunii Europene, care se va afla, pentru “o discutie aprofundata”, si pe agenda CAE din luna mai, cand vor participa si ministrii apararii din statele Uniunii, in perspectiva pregatirii Consiliului European din iunie 2015 pe tema Politicii de Securitate si Aparare Comuna a UE (PSAC).

Pozitia Romaniei este “de sustinere a procesului de elaborare a noii Strategii de Securitate a UE, care sa reflecte noile realitati, evolutii si provocari din Vecinatatile estica si sudica ale Uniunii si care sa includa in structura sa referiri la consolidarea PSAC, mentinerea unitatii de actiune pentru combaterea fenomenului terorist, asigurarea securitatii energetice, sporirea solidaritatii intre statele membre, sprijinirea membrilor Parteneriatului Estic si consolidarea relatiei transatlantice“, se arata in comunicat.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU va participa, luni, la reuniunea CONSILIULUI AFACERI EXTERNE la LUXEMBURG

Totodata, sefii diplomatiilor europene au avut o discutie privind evolutiile recente din Libia si modalitatile in care Uniunea poate sprijini eforturile internationale de solutionare a crizei.

Aurescu a subliniat caracterul complex al situatiei din Libia, care cere o abordare cuprinzatoare plecand de la realitatea ca situatia de securitate, efortul de reconstructie statala si problema migratiei sunt interconectate. Prin urmare, el a precizat ca incetarea focului si formarea guvernului de uniune nationala sunt esentiale in aceasta abordare.

In contextul discutiilor privind dosarul nuclear iranian, ministrii au salutat acordul incheiat la 2 aprilie 2015 la Lausanne, ce stabileste principiile in jurul carora va fi construit Planul Cuprinzator de Actiune Comuna, precum si modalitatile in care partile vor proceda pentru implementarea obligatilor ce le revin.

CITESTE SI: AURESCU a discutat cu omologul ungar pe tema PROTOCOLULUI BILATERAL privind MINORITATILE

Potrivit MAE, alaturandu-se omologilor europeni, ministrul Bogdan Aurescu a salutat incheierea Acordului de la Lausanne, un pas important spre identificarea unei solutii finale si cuprinzatoare a dosarului nuclear iranian, fapt ce va conduce la reasezarea relatiilor dintre comunitatea internationala si Iran.

De asemenea, ministrii de externe europeni au avut o dezbatere privind evolutiile ingrijoratoare din Yemen, pe fondul redeschiderii clivajului confesional intre comunitatea sunnita si cea siita. Ei au subliniat importanta intensificarii eforturilor pe palierul umanitar, in contextul in care situatia din teren si numarul victimelor din randul populatiei civile ameninta sa se deterioreze rapid.

Sursa foto www.abcnews.ro