AURESCU: MINORITATILE si DIVERSITATEA CULTURALA nu trebuie vazute ca o PROBLEMA DE SECURITATE A STATULUI

Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, a sustinut, marti, o prelegere in cadrul Scolii de vara in domeniul diplomatiei “Ucraina. Dincolo de stiri”, organizata de ASOCIATIA TINERETUL ONU din ROMANIA, care a vizat, in principal, protectia drepturilor persoanelor apartinand MINORITATILOR NATIONALE si DIVERSITATEA CULTURALA, relateaza Agerpres.

“Protejarea persoanelor apartinand minoritatilor nationale nu poate sa justifice, sub nicio forma, violenta, utilizarea fortei sau incalcarea normelor de drept international. DIVERSITATEA CULTURALA este un CASTIG VALOROS pentru societate in ansamblul sau. Coexistenta minoritatilor si diversitatea culturala NU TREBUIE VAZUTA CA O PROBLEMA DE SECURITATE A STATULUI, ci, din contra, ca UN AVANTAJ. (…) Pariul este castigat de societate, in ansamblul sau, daca minoritatea si majoritatea interactioneaza constructiv, iar minoritatea participa la luarea deciziilor privind societatea in ansamblul sau, intrucat atunci vorbim de dezvoltare, de diversitate si de interconexiuni veritabile in toate domeniile”, a declarat ministrul de Externe, potrivit unui comunicat de presa al MAE.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU saluta ACORDUL la care s-a ajuns in privinta GRECIEI

Potrivit lui Aurescu, INTERCULTURALISMUL, ca etapa superioara a multiculturalismului, presupune, “dincolo de co-existenta si prezervare a identitatii, o interactiune valoroasa si un schimb reciproc avantajos de valori culturale”.

Bogdan Aurescu a explicat ca statul roman a luat, de-a lungul timpului, masurile necesare pentru PROTECTIA MINORITATILOR NATIONALE si pentru implicarea lor in viata publica.

“Astfel, este recunoscut faptul ca Romania a dezvoltat, cu importanta contributie a membrilor minoritatilor nationale ce locuiesc pe teritoriul sau, un veritabil model in materie de PROMOVARE A INTERCULTURALITATII si de angajament asumat pentru consolidarea sistemului de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, depasind standardele internationale in domeniu”, mai precizeaza sursa citata.

CITESTE SI: BASESCU: Nu exista RISC MAI MARE decat sa aduci STUDENTI MUSULMANI in tara

In comunicatul de presa se mai arata ca prelegerea sustinuta de catre Bogdan Aurescu se incadreaza in demersurile MAE de a marca, in 2015, implinirea a 20 de ani de la adoptarea Conventiei-Cadru a Consiliului Europei privind Protectia Minoritatilor Nationale, Romania fiind primul stat care a ratificat acest important instrument.

Scoala de vara pe teme de diplomatie a UN YOUTH ASSOCIATION OF ROMANIA este un proiect ajuns la a treia editie, ea reunind in acest an 40 de studenti din 14 tari (Romania, Republica Moldova, SUA, Spania, China, Liban, Mexic, Polonia, Slovacia, Rusia, Marea Britanie, Olanda, Ucraina, Portugalia) si un numar de 20 de lectori — diplomati, profesori universitari, experti — care tin prelegeri pe teme conexe activitatii diplomatice si relatiilor internationale.