AURESCU: Sistemul de la DEVESELU este de natura EXCLUSIV DEFENSIVA

SISTEMUL ANTIRACHETA DE LA DEVESELU este de natura EXCLUSIV DEFENSIVA si urmareste CONSOLIDAREA APARARII COLECTIVE, sarcina fundamentala a NATO, precum si descurajarea oricaror atacuri balistice, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, la Sevilla, in cadrul Conferintei “2015 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”.

Potrivit unui comunicat de presa remis marti Agerpres de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Aurescu a aratat ca proiectul APARARII ANTIRACHETA reprezinta “in cel mai elocvent mod” soliditatea parteneriatului transatlantic, precum si “solidaritatea si indivizibilitatea securitatii aliate”.

In discursul sustinut la conferinta amintita, seful diplomatiei romane a evidentiat progresele inregistrate in constructia Facilitatii Aegis Ashore din baza militara de la Deveselu, care va fi operationala pana la sfarsitul anului in curs, conform calendarului stabilit.

CITESTE SI: DUSA: LUCRARILE DE LA DEVESELU SUNT IN GRAFIC, IN LUNILE SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE SE FINALIZEAZA

“Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la incheierea Planului Comun si Cuprinzator de Actiune care solutioneaza dosarul nuclear iranian, dar trebuie sa fim constienti ca aceasta solutie nu se refera si la programul balistic iranian, care continua sa se dezvolte. Aceasta este ratiunea pentru care sanctiunile ONU privind programul balistic al Iranului se mentin in continuare. Prin urmare sustinerile Rusiei conform carora sistemul antiracheta nu mai este necesar nu au temei”, a spus Bogdan Aurescu.

El a adaugat ca exista in continuare actori statali si non-statali interesati in a obtine sau dezvolta tehnologie balistica.

Totodata, oficialul roman a subliniat ca proiectul de aparare antiracheta are ca obiectiv asigurarea securitatii NATO impotriva amenintarilor din afara spatiului euro-atlantic, protejarea populatiilor, teritoriilor si fortelor armate aliate, cu respectarea prevederilor Cartei ONU si a principiilor de drept international.

“In conformitate cu angajamentele Aliate asumate incepand cu Summit-ul de la Lisabona (2010), pana la cel mai recent, intalnirea la varf din Marea Britanie, din septembrie 2014, vom continua impreuna cu aliatii nostri demersurile pentru operationalizarea sistemului NATO de aparare antiracheta”, a sustinut ministrul.

Sursa foto: