Aurul de la Rosia Montana ar putea fi cumparat de Banca Nationala

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea cumpara o parte din aurul exploatat la Rosia Montana, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru,la comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana.

”Productia de 300 de tone se va obtine in decenii, nu intr-un an-doi si asta inseamna ca probabil, pe an, vor fi produse pana pe la 10 tone de aur. Vreau sa va spun ca 10 tone de aur, la pretul actual, ar inseamna un cost de aproximativ 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, monetar. Deci o tona de aur e o tranzactie de maximum 400 de milioane de euro, iar aceasta tranzactie pentru Banca Romaniei nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face astfel de tranzactii destul de des”, a declarat Croitoru.

Decizia de cumparare a aurului de la Rosia Montana va fi luata de consiliul de administratie al BNR, altul decat cel actual, a mai spus Croitoru.

”Daca va fi aceasta decizie (de cumparare a aurului exploatat de la Rosia Montana – n.r), va apartine unui consiliu de administratie al BNR, altul decat cel de astazi”, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valoreaza aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotatiile internationale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur), potrivit Mediafax.