Australia. Momentan, este exclusă lansarea unei monede digitale centrale

Este puțin probabil ca Australia să lanseze o monedă digitală bancară centrală (CBDC) în curând, deoarece banca de rezervă a țării consideră că sistemul existent “funcționează bine”.

Vorbind la SIBOS, eveniment găzduit de Sydney, guvernatorul asistent al BBA, Michelle Bullock, a declarat că banca apex nu a găsit încă un motiv convingător pentru a crea o versiune digitală din dolarul australian. Potrivit revizuirii financiare, Bullock a mai adăugat că RBA nu este interesată să aibă o versiune digitalizată a dolarului australian pentru uz domestic, deoarece sistemul funcționează deja bine și utilizatorii nu au nevoie de acces direct la decontare directă.

Cu toate acestea, Bullock, a subliniat că monedele digitale ale băncii centrale ar putea juca anumite roluri specifice, deși sectorul fintech ar purta sarcina de a dovedi avantajele noii tehnologii față de sistemele existente. “Suntem deschiși în ceea ce privește problema en-grosului și dacă monedele digitale ale băncii centrale ar trebui sau nu să joace un rol în asistarea cu lanțuri de aprovizionare, probabil transfrontaliere …”, a spus Bullock. “Dar ramane pentru industrie sa ne demonstreze cu adevarat de ce ceea ce ne-am pus la dispozitie in ceea ce priveste sistemele de plati, inclusiv pe cele care mai sunt inca la bord, nu poate sa le ofere deja acest lucru”.

Deși nu este testat, unul dintre avantajele oferite de CBDC pentru băncile centrale este că tehnologia va permite băncilor de rezervă să dețină rate ale dobânzii negative și astfel să depășească problema politicii monetare, cunoscută sub numele de limita inferioară zero. Aceasta este o problemă întâlnită atunci când ratele dobânzilor sunt la sau aproape de zero, diminuând astfel capacitatea băncilor centrale de a stimula creșterea economică ca urmare a capcana de lichiditate rezultată.

Cu toate acestea, chiar dacă CBDC ar putea rezolva această problemă, cel puțin în teorie, acestea ar putea, de asemenea, complica gestionarea politicii monetare și a lichidității pentru băncile centrale în perioade de criză, cum ar fi o rulare bancară. Acest lucru se datorează faptului că deponenții s-ar îngrămădi la CBDC, deoarece fugeau băncile comerciale care căutau un “paradis sigur”. “Aceasta ar duce la scoaterea lichidității din sistem și la centralizarea acesteia în banca centrală”, a spus Bullock. Acest lucru ar putea face mai dificilă gestionarea lichidității și a politicii monetare în aceste circumstanțe. “

Poziția RBA asupra CBDC-urilor se află în contrast cu mai multe bănci centrale răspândite pe glob, care explorează ideea unor versiuni digitalizate ale monedelor naționale. După cum a raportat anterior CCN, aceasta include Thailanda în cadrul unei inițiative cunoscute sub numele de “Proiectul Inthanon”. Altele sunt Norvegia și Suedia, două țări scandinave care se confruntă în prezent cu o problemă cu niveluri scăzute de utilizare în numerar. Bahamas și Canada explorează și CBDC-urile.