AUSTRIA: Ministrul de externe vrea ca ALOCATIA pentru COPII ROMANILOR din Tara Valsului sa fie mai mica

Scandal in Guvernul de la Viena pe alocatia copiilor romanilor care lucreaza in Austria. Ministrul de externe Sebastian Kurz (foto) sustine ca indemnizatia de 160 de euro pentru un copil trebuie sa fie mai mica si sa corespunda cu alocatia platita in Romania, informeaza postul B1 TV.

Pozitia sa a fost insa criticata de ministrul muncii, iar coalitia de guvernare va purta discutii in aceasta vara pentru a ajunge la un punct de vedere comun.

Kurz cere o reforma rapida a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, noteaza presa din Austria. Acesta a spus ca statul plateste aproximativ 300 de euro pentru doi copii romani ai caror parinti muncesc in Austria, la fel ca un salariu mediu in Romania.

Seful diplomatiei vrea ca valoarea alocatiilor sa corespunda cu cea din tara de unde provin parintii copiilor respectivi. Ceea ce ar insemna ca pentru doi copii romani cu parinti care muncesc in Austria, statul nu ar mai plati cei 300 de euro ci doar aproximativ 30.

Pozitia ministrului de externe a fost insa criticata de ministrul muncii din guvernul de la Viena, Rudolf Hundstorfer. In aceste conditii, coalitia de guvernare va purta discutii in aceasta vara pentru a se ajunge la un la un punct de vedere comun asupra acestui subiect.

Publicatia Heute a prezentat si nivelul alocatiilor pentru copiii din statele Uniunii Europene. Astfel, in Danemarca indemnizatia este de 197 de euro, in Gerrmania de 184 de euro, iar in Austria de 160 de Euro.

Iar Romania sta mai bine doar fata de Grecia, unde un copil primeste 5 euro. Tara noastra ocupa penultima pozitie intr-o astfel de ierarhie, cu o alocatie de doar 9 euro, insa publicatia respectiva nu a mai precizat ca in tara noastra a fost promulgata o lege prin care alocatiile se dubleaza.

Tot in Austria, ministerul de finante a precizat ca statul a platit in 2013 pentru copiii strainilor care muncesc aici alocatii in valoare de peste 200 de milioane de euro, cu peste 50 de milioane de euro mai mult decat in anul 2010.

Cei mai multi bani au ajuns la copiii din Ungaria – 65 de milioane de euro, in timp ce in cazul tarii noastre a fost vorba de 11 milioane de euro.

Sursa foto: bild.de