Autoritățile din UE au închis un important site de tranzacții cu Bitcoin

Serviciul de Investigații Financiare Penale din Olanda a confiscat site-ul de tranzacții cu Bitcoin în urma unei acțiuni în care a fost implicat Europolul dar și alte autorități.

Apelează la această “primă acțiune de aplicare a legii de acest fel împotriva unui astfel de serviciu de tranzacții cu criptomonede”, a declarat Europol într-o declarație miercuri că sechestrarea Bestmixer.io a urmat unei anchete care a început vara trecută. În cadrul acestei acțiuni, poliția a confiscat șase servere aflate în Luxemburg și Olanda.

Malaxoarele de bani sau “bandurile”, cum ar fi Bestmixer.io, lucrează prin punerea laolaltă a fondurilor și crearea unei rețele de noi tranzacții, în încercarea de a distruge sursa originală. De obicei, utilizatorii de siteuri cu tranzacții de criptomonede plătesc o taxă în plus față de fondurile pe care le trimit, primind din nou banii de la o adresă complet nouă.

Europol a afirmat că o mare parte din banii care au trecut prin Bestmixer.io “aveau o origine sau o destinație criminală”, susținând că “în aceste cazuri, site-ul a fost probabil folosit pentru a ascunde și a spăla banii infractorilor”. Bestmixer.io, care a fost lansat în mai 2018, a ”spălat” aproximativ 27.000 de monede Bitcoin.

“Dimensiunea operațiunilor Bestmixer de astăzi arată o creștere a activităților de aplicare a legii în ceea ce privește serviciile pure crypto-to-crypto”, a declarat Dave Jevans, CEO al CipherTrace. “Acest lucru este urmat de reglementările europene AMLD5 și opiniile exprimate de US FinCEN că serviciile cripto-crypto sunt considerate servicii de servicii bancare și trebuie să respecte aceste reglementări. Aceasta este prima confiscare publică a unui serviciu de amestecare a bitcoinului și arată că nu numai piețele din dark net sunt supuse aplicării legii penale, ci și alte servicii. “

Declarația Europol sugerează că ancheta nu este completă și că autoritățile intenționează să urmărească informațiile obținute din capturile de servere din această săptămână.

“FIOD-ul olandez a adunat informații despre toate interacțiunile pe această platformă în ultimul an. Acestea includ adresele IP, detaliile tranzacțiilor, adresele bitcoin și mesajele de chat “, a spus agenția. “Aceste informații vor fi analizate acum de FIOD în colaborare cu Europol, iar pachetele de informații vor fi împărtășite cu alte țări”.

“Bestmixer a anunțat în mod flagrant serviciile de spălare a banilor și a afirmat în mod fals că are domiciliul în Curacao, unde au afirmat că este un serviciu juridic. Realitatea este că aceștia operează în Europa și oferă servicii clienților din multe țări din întreaga lume “, a spus Jevans.